Podgorica

Skupština Podgorice odlučila: Glavni grad dobija spomenik Titu

Bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito dobiće spomenik u Podgorici, odlučeno je na današnjoj sjednici SO Glavnog grada.Glasovima vladajuće koalicije odbijen je predlog o zabrani gradnje na području kasarne Morača i u Njegoševom parku. 
Skupština Podgorice odlučila: Glavni grad dobija spomenik Titu
Portal Analitika, PobjedaIzvor

Za podizanje spomenika  glasalo je 34 odbornika DPS-a, SD-a, URA-e i manjinskih stranaka, dok su  protiv ovog predloga bili odbornici DF-a i SNP-a. Odbornički klub URA nije imao jedinstveni stav, te su ostavili odbornicima da glasaju po sopstvenom nahođenju.

Odbornici Demokrata napustili su sjednicu lokalnog parlamenta prije nego što je počela rasprava o ovoj temi.

Demokratska Crna Gora, koja je prvobitno je podržala ideju da se u Podgorici izgradi spomenik Josipu Brozu Titu, saopštili su da su prvobitno povjerovali da se radi o jednoj iskrenoj inicijativi, ali da sada smatraju da se iza svega krije još jedna politička igra DPS na kartu podjela u Crnoj Gori.

Gradonačelnik Ivan Vuković, obrazlažući ovaj predlog, kazao je da nije u pitanju nikakva nostalgija, niti jugonostalgija.

- Radi se o adekvatnom odnosu o onome što su temeljne vrijednosti crnogorskoga društva, koje su danas napadnute i u Crnoj Gori od određenih društveno-političkih  struktura, a na žalost i sve više u Evropi. Mi smo dužni kao društvo da pošaljemo poruku i da kažemo da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj tradiciji, bez koje ne bi bilo ni Crne Gore ni građanskog društva u kojem danas živimo – poručio je Vuković.

Odbornici DF-a su kazali da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u Glavnom gradu kao što su "gradnja u Njegoševom parku, problemi sa kanalizacijom, devastacija urbanog prostora".

Iz DF-a su kazali da ne mogu da glasaju za dizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka ali i zato što je "on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, ali i slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača".

"Gospodin Vuković nema razvojni plan Podgorice pa stoga dijeli narod građenjem spomenika Titu, isto kao što je i njegov prethodnik Stijepović podigao spomenik vojvodi Mirku Petroviću. To su sve podvale DPS-a, koje služe za skupljanje političkih poena", rekao je odbornik DF-a, Zoran Lakušić.

Odbijen predlog o zabrani gradnje na području Morače

Glasovima vladajuće koalicije odbijen je predlog o zabrani gradnje na području kasarne Morača i u Njegoševom parku. Protiv tog predloga glasalo je 32 odbornika, dok ih je sedam bilo za. Takođe, sa 31 glas protiv i jednim za, odbijen je i Predlog za izmjenu odluke o vodosnabdijevanju na teritoriji glavnog grada.

Odbornik GP URA, Luka Rakčević, kazao je ranije danas da bi gradnjom na tom prostoru bilo betonirano i devastirano oko 150 hiljada metara kvadratnih prostora.

„Nijedna građevinska firma, ko god iza nje stajao, ne bi trebalo da dobije dozvolu za gradnju“, naveo je Rakčević.

Prema njegovim riječima, do 2025. godine biće izgubljeno oko 1,5 miliona metara kvadratnih zelenih površina.

Nenad Vujošević iz DPS istakao je da niko nema pravo da zaustavi razvoj Podgorice.

"Da li smatrate da ovakvom Odlukom stopirate razvoj Podgorice", upitao je Vujošević.

Odbornici su na današnjoj sjednici izabrali Miloša Nikolića iz Demokratske partije socijalista za potpredsjednika Skupštine Glavnog grada.

 

 

Portal Analitika