Društvo

Eraković: Ne prepoznajem politički uticaj u radu KCCG

  Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković rekao da “apsolutno” ne prepoznaje politički uticaj u radu KCCG.
Eraković: Ne prepoznajem politički uticaj u radu KCCG
PR CentarIzvor

“Sve kolege znaju da niti proces sručnog usavršavanja, niti proces odlučivanja unutar KCCG apsolutno nema nikakav politički prizvuk. Bilo je opozicionih predstavnika koji su vršili najodgovornije funkcije u KCCG i danas rade neke od najodgovornijih zadataka u funkcionisanju KCCG”, istakao je Eraković.

On smatra da je korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore prisutna u minimalnim procentima.

“To su glasine koje su neopravdano prisutne. Izolovani slučajevi postoje u bilo kojem uzorku, gdje ćete vršiti analizu. Ne mogu svi biti besprjekorni, ali odgovorno vam tvrdim da je to na jednom potpuno zanemarljivom procentu”, istakao je Eraković.

On je istakao je da ta zdravstvena institucija ima potpuno jasnu viziju svog razvoja koja se, kako je pojasnio, prije svega, oslanja na doktore.

“U posljednje vrijeme je fokus javnosti usmjeren prema zdravstvenom sistemu Crne Gore i to prilično neopravdano u određenim situacijama. Bojim se da to ponekad postaje instrument sa različitim motivima i ciljevima i mislim da to nanosi veliku štetu zdravstvenom sistemu Crne Gore, a prije svega doktorima, koji rade u institucijama zdravstvenog sistema”, kazao je Eraković.

milena-popovic-samardzic

Predsjednica SDMCG Milena Popović Samardžić kazala je da je u istraživanju "Korupcija u zdravstvu iz ugla ljekara" učestvovalo 13 zdravstvenih ustanova.

Ona je podsjetila da je anketirano 312 ljekara, što je 20 odsto ukupnog broja ljekara u javnom zdravstvenom sistemu.

“Samo 16 ljekara je odbilo da učestvuje u našem istraživanju. Jedna od njih je doktorica Ljilja Krivokapić, koja je u javnosti iznijela da ona i njeni članovi nisu učestvovali u ovom istraživanju”, kazala je Popović Samardžić.

Ona je rekla da se u formulaciji ankete oslanjalo na ankete iz EU, a anketu je, kako je dodala, pripremilo stručno lice, koje ima dugogodišnje iskustvo na tim poslovima.

Popović Samardžić je rekla da je osporavan rezultat koji je pokazao da preko 60 odsto ljekara ne bi prijavilo korupciju od strane kolega, zato što ne vjeruje institucijama države.

“Interesantno je da je preko 60 odsto građana, kada se rade ovakva istraživanja na opštoj populaciji, reklo identično. Ne treba da zaboravimo da su i  ljekari građani ove države”, kazala je Popović Samardžić.

sindikat-okrugli-sto

Doktorica Nataša Miketić rekla je da zdravstveni radnici nisu krivi za to što se godinama unazad politika stavlja ispred struke nego su, kako smatra, krivi politički činovnici koji ne završavaju svoj posao kako treba.

“Nas interesuju djela. Ako smo nosioci posla neka se promijeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti, da se mi u tom Zakonu prepoznamo kao nosioci posla. Džaba i bolnice i uređaji, ako nema nas koji ćemo da radimo naš posao”, kazala je Miketić.

Rezultate istraživanja Sindikata su osporile nadležne zdravstvene institucije a od učešća u istraživanju se ogradio i predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

 

 

Portal Analitika