Politika

Odbili da raspravljaju da Njegošev dan rođenja bude praznik

Poslanici Skupštine odbili su da se u dnevni red današnjeg zasjedanja uvrsti predlog Demokratskog fronta (DF), da se 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša, proglasi crnogorskim praznikom kulture.
Odbili da raspravljaju da Njegošev dan rođenja bude praznik
MinaIzvor

Poslanik DF-a, Milan Knežević, podsjetio je da je sličan predlog Vlada već bila ranije predložila, ali da je tada, zbog najave Bošnjačke stranke da ga neće podržati, povučen.

„Da smo mi tog dana bili u Skupštini, mi bismo za taj predlog glasali“, rekao je Knežević.

On je rekao da nema namjeru da vladajuću većinu ubjeđuje da prihvati ovaj predlog.

„Ukoliko ne osjećate ljudsku i državotvornu potrebu da ovaj dan postane praznik crnogorske kulture, mislim da onda ne postoji nijedna tačka spajanja u crnogorskom društvu oko koje se možemo okupiti“, poručio je Knežević.

DF je predložio da se taj dan obilježava održavanjem kulturnih i drugih manifestacija koji će biti posvećeni Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i djela Petar drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

„Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, pribličio značaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim djelima svjetske književnosti, a Njegoš se cijeni u svjetskoj književnosti kao jedan od nezaobilaznih velikana“, kaže se u obrazloženju.

Portal Analitika