Košarka

Za kritiku da, za otkaz ne

Kada bilo koji košarkaški trener za poraz, bilo kakav, optuži ,,pojedince za takav festival sebičnosti na terenu, da je to frapantno“, onda je jasno da tu ima i njegove odgovornosti.
Za kritiku da, za otkaz ne
Arena/PobjedaIzvor

Jer posao Aleksandra Džikića je da igrače dovede na potreban nivo fokusa i podređenosti timu za teške završnice mečeva.

Aleksandar Džikić je prvi put otkako je preuzeo Budućnost Voli suočen sa velikim pritiskom i kritikama - javnosti, navijača. U takvoj situaciji, nakon poraza od Cedevite u Zagrebu (63:58) propustio je priliku da javno istakne svoju odgovornost - i osuo po igračima. Konkretna imena nije pominjao, ali jasno je ko je protiv hrvatskog šampiona najviše griješio (Gordić, Džekson, Erl Klark).

Stekao se utisak da je tom izjavom napravio samo jedno u nizu spoticanja, koja su počela ljetošnjim izborom zvučnih pojačanja.

Džikiću apsolutno u ovom trenutku nije potrebno da se otuđi od igrača koji su bili ključni u osvajanju ABA lige u aprilu, poput Gordića. Ono što jeste potrebno – je da stručni štab, uz pomoć ljudi iz uprave, radi na građenju novog povjerenja na relaciji igrači – trener.

- Cedevita igra tu vrlo specifičnu odbranu, u toj situaciji protiv njih uvijek pomaže to kada insistirate na dodavanju. Kad nećeš da dodaš, to je onda kraj priče... Nema

tu neke velike filozofije. Desilo se to da nećemo da iskoristimo faul u posljednjoj četvrtini, a igrači rivala dođu u situaciju da polože loptu pored Omića, kao da ih nema... Kada smo bili u situaciji da napravimo dva ,,mala“ faula, iskoristili smo ih potpuno bezveze- donekle je objasnio Džikić o kakvom ,,festivalu sebičnosti“ je mislio.

NIJE STVAR KVALITETA

Prvi put "košarkaška čaršija“ glasno spekuliše o skorašnjem odlasku Džikića sa klupe Podgoričana. Šira slika je ipak ovakva: to da se na kraju prvog mjeseca sezone u Podgorici traži ostavka trenera koji je donio trofej ABA lige u aprilu, ne govori toliko o Džikiću, koliko o onima koji pozivaju na njegovu odgovornost.

Aleksandar Džikić je najbolje svjestan da stvari trenutno ne štimaju, da je slika partija gora od učinka na tabeli (3-2 u ABA, 0-4 u Evroligi). Sada je u poziciji da treba da mijenja - selekciju igrača, neke stvari u sistemu igre, ali i svoj pristup.

- Ovo što smo vidjeli za mene nije evroligaški nivo. Prije svega fokusa. Ne radi se o kvalitetu igrača uopšte. Ono izvođenje lopte u finišu koje je ispalo kako je ispalo, pa niz izgubljenih lopti... Teško mi je i da nabrajam - rekao je Džikić nakon duela sa Cedevitom.

(opširnije u Areni)

Portal Analitika