Društvo

Kako je general Đirolamo Korner oslobodio Herceg Novi od Osmanlija

Poslije mjesec dana opsade, 30. septembra 1687. godine, hrišćanska koalicija predvođena venecijanskim vojskovođom Đirolamom Kornerom oslobodila je od Osmanlija utvrđeni i dobro branjeni grad Herceg Novi.
Kako je general  Đirolamo Korner oslobodio Herceg Novi od Osmanlija
Portal AnalitikaIzvor

Bila je to jedna od najznačajnijih bitaka u istoriji crnogorske nacije. O tom događaju je Analitika pisala u tekstu "I Crnogorci su oslobodili Herceg Novi prije 328 godina".

General Korner je pisao više izvještaja za vladu u Veneciji, među njima i jedan od 29. X 1687, mjesec dana nakon oslobođenja H. Novog.

Ovaj izvještaj je objavljen u knjizi dr Srđana Musića: "Izvještaji generalnog providura Dalmacije i Albanije Kornera o zauzimanju Herceg-Novog 1687. godine" (Herceg Novi, 1988). Musić je iz venecijanskog arhiva ispisao i preveo 112 izvornih dokumenata-pisama koje je Korner uputio Vladi Mletačke republike.

Prije 19. vijeka se na području Hercegovine, Dalmacije, Bosne i šire, u istorijskim izvorima bezbroj puta pominju Vlasi/Morlaci kao dominantna etnija, pa tako Korner navodi Morlake i u ovom pismu.

Srpska narodnost je u Boki Kotorskoj izmišljena u drugoj četvrtini 19. vijeka, to je pokazano u tekstu Istorijski izvori kažu - prije 19. vijeka nema Srba u Boki (Portal Analitika, 4. XI 2015)

U ovom pismu svojoj Vladi Korner predočava kako u neposrednu okolinu H. Novog naseljava stanovništvo iz unutrašnjosti. Kaže da je naselio već više od 2500 duša, nema sumnje, dobar dio, ili čak većina današnjih stanovnika Herceg Novog živi u tom lijepom mediteranskom gradu zahvaljujući ovom znamenitom venecijanskom ratnom strategu. Tužno je saznanje da general Korner danas nema ni ulicu u H. Novom, a po onome koliko je značajan za istoriju tog grada, trebao bi imati i spomenik.

Evo Kornerovog izvještaja koji je napisan na jučerašnji dan prije 331 godinu, faksimilno iz Musićeve knjige:

scan0107scan0108

 

scan0109scan0110
Portal Analitika