Društvo

CIA: Najviše građana Crne Gore govori srpskim jezikom, vazduh zagađen

Najviše građana Crne Gore govori sprskim jezikom, i to 42,9 odsto stanovništva, prema podacima  američke Centralne obavještajne agencije CIA. Crnogorskim jezikom govori 37 odsto, bosanskim pet procenata, albanskim isto toliko, srpsko-hrvatskim dva odsto.
CIA: Najviše građana Crne Gore govori srpskim jezikom, vazduh zagađen
Portal Analitika/cia.govIzvor
srpski-jezik

Kao Crnogorci se izjašnjava 45 odsto ljudi, Srba ima 28,7 odsto, Bošnjaka 8,7 odsto, Albanaca 4,9, Muslimana 3,3 odsto, Hrvata jedan odsto, isto koliko ima i Roma.

Što se tiče vjerske pripadnosti, pravoslavaca je 72,1 odsto, Muslimana 19,1, katolika 3,4 odsto.

U izvještaju piše i da je voda zagađena, posebno u Kotoru, a vazduh je jako zagađen u Podgorici, Pljevljima I Nikšiću. Piše se da je zagađenje vazduha u Pljevljima prouzrokovano termoelektranom I upotrebom uglja za grijanje stanovništva.

U izvještaju piše i da Crna Gora ima 642.550 stanovnika.

Oko 90% crnogorskih državnih preduzeća je privatizovano, uključujući 100% bankarstva, telekomunikacija i distribucije nafte. Turizam, koji čini više od 20% BDP-a Crne Gore, dovodi do rasta broja posjetilaca svake godine. Nekoliko novih luksuznih turističkih komplekse nalazi se u raznim fazama razvoja duž obale, a mnogi imaju i marine za jahte. Pored turizma, energija i poljoprivreda se smatraju stubovima ekonomije. Iskorišteno je samo 20% hidroenergetskog potencijala Crne Gore. Crna Gora planira postati izvoznik neto energije i gradi podvodni kabl za Italiju, koji će joj pomoći da ispuni svoj cilj”, navela je još CIA u izvještaju

Portal Analitika