Crna hronika

Dinićeva majka tvrdi da je njen sin radio za Šaranovića

Majka Nišlije Milana Dinića (25) tvrdi da je njen sin radio za Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića i da je od njega dobio sporni pištolj, kojim je trebalo da počini likvidaciju.
Dinićeva majka tvrdi da je njen sin radio za Šaranovića
PobjedaIzvor

Dinićeva majka je to saopštila u Tužilaštvu na saslušanju u svojstvu svjedoka. Prema njenom iskazu, sin i ona živjeli su preko puta Šaranovića. Jedne noći pronašla je pištolj i pitala sina odakle mu oružje.

On joj je objasnio da je oružje dobio od Šaranovića, jer za njega radi kao obezbjeđenje. Insistirala je da vrati pištolj i da da otkaz, što je on i učinio. Kako je ispričala, razgovor između njenog sina Milana Dinića i Slobodana Šaranovića ,,nije bio prijatan“.

- Kada mu je Milan kazao da više ne može da radi za njega i pokušao da mu vrati pištolj, Šaranović je odgovorio da njemu niko ne može da da otkaz, da je on taj koji donosi odluke kada će neko prestati da radi za njega. U suprotnom, neće biti živ – kazala je u iskazu majka Milana Dinića.

Ipak, kako je ispričala svjedokinja, Šaranović je tvrdio da mu je Dinić drag i da će ga poštedjeti ukoliko preda pištolj policiji i kaže da je njime trebao da ubije Šaranovića. Kazala je da je njen sin dobio novac da odmah nakon toga napušti zemlju i da se više ne vraća u Crnu Goru. Šaranović je to od njega tražio kako bi na osnovu tog iskaza mogao da traži dozvolu za nošenje  oružja i sam se obračuna sa potencijalnim ubicama.

Kako saznaje Pobjeda, identičnu verziju je ispričao i sam Milan Dinić, koji je 5. oktobra došao u Crnu Goru, navodno spreman da sarađuje sa crnogorskim istražiteljima. Njemu je određeno zadržavanje.

Nakon svjedočkog iskaza, istražitelji će provjeriti ove navode i pokušati da utvrde njihovu vjerodostojnost. Dinića Specijalno tužilaštvo tereti da je krajem decembra 2016. godine planirao da ubije Šaranovića. Budvanska policija ga je tada saslušala, ali je ubrzo pušten, pa je Dinić napustio teritoriju Crne Gore.

Prema sumnjama istražitelja, Dinić je član kriminalne grupe koju je oformio Baranin Alan Kožar s ciljem likvidacije Šaranovića.

Za Kožarom je raspisana međunarodna potjernica. Kako je Pobjeda ranije pisala, mjesec prije ubistva Šaranovića, Tužilaštvo je zvanično dobilo potvrdu ko je osoba koja je 24. decembra u Budvi pokušala da ga likvidira.  - Višem tužilaštvu je 10. februara dostavljen izvještaj o DNK vještačenju, čiji rezultati su ukazali da uzorci izuzeti sa pištolja i mobilnog telefona pripadaju određenom licu. Imajući u vidu rezultate vještačenja, te dobijene podatke od Centra bezbjednosti Budva od 7. februara, Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nalazeći da se u konkretnom slučaju radi o krivičnom djelu iz oblasti organizovanog kriminala, 13. februara predmet dostavilo na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu - pojasnili su iz Tužilaštva red poteza koje su preduzeli u ovom slučaju.

Šaranović je izašao iz pritvora 9. decembra 2016. godine, gdje je proveo skoro tri godine zbog sumnje da je zajedno sa Nikšićaninom Ratkom Koljenšićem organizovao ubistvo Beograđanina Nikole Bojovića, brata vođe „zemunskog klana“ Luke Bojovića. Sud je odbacio optužnicu protiv njega i oslobodio ga sumnji da stoji iza tog zločina.

Samo tri mjeseca kasnije - 11. marta 2016. godine sedamdeset devetogodišnji Danilovgrađanin je ubijen. Na njega je pucano ispred porodične kuće u budvanskom naselju Dubovica iz BMW-a u pokretu iz velike brzine.

Nakon izlaska iz pritvora, Šaranović je, sudeći po izjavama njegovih bliskih prijatelja, bio svjestan da će biti ubijen i odbijao je policijsku zaštitu. Govorio je da ga ubice mogu naći na dvije lokacije - u Budvi i Danilovgradu.

Prema operativnim podacima crnogorske policije, pokojni Šaranović godinama je bio u ratu sa mafijaškim klanom Luke Bojovića (43), koji kontroliše škaljarski klan iz Kotora i ogranak barske kriminalne grupe pokojnog Luke Đurovića. Nikola Bojović ubijen je krajem aprila 2013. godine u centru Beograda, a kao direktni počinilac označen je Saša Cvetanović, koji je osuđen na 35 godina zatvora u beogradskom Specijalnom sudu. Slobodanov brat – Branislav Šaranović (66) ubijen je u oktobru 2009. godine, a do danas taj zločin nije rasvijetljen. Slobodan je kao nalogodavca likvidacije njegovog brata označio klan na čijem je čelu Luka Bojović.

Bojović se nalazi u španskom zatvoru gdje služi kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i falsifikovanja isprave. Španska policija je Bojovića sumnjičila i za više likvidacija u toj zemlji, ali nije bilo dokaza o njegovoj upletenosti.

Portal Analitika