Svijet

Angela Merkel ostaje vjerna sebi

Nakon katastrofalnih rezultata na izborima u Hesenu, Angela Merkel odlukom da se više neće kandidovati za predsjednicu CDU strateški pametno priprema se za odlazak, smatra glavna urednica DW Ines Pol.
Angela Merkel ostaje vjerna sebi
DWIzvor

Godinu dana je u Njemačkoj na vlasti tzv. Velika koalicija, koju čine CDU/CSU i SPD. I godinu dana Njemačka nema vođstvo. Savezna vlada je paralisana i bavi se prije svega sama sobom. Unutrašnji sporovi diktiraju dnevni red, a ne pitanje desničarskog populizma koje treba rješavati pod hitno. Desničarskog populizma koji bilježi uspjehe ne samo u Njemačkoj i kod evropskih komšija, već širom svijeta. Ni na izazov migracija ne pronalazi se odgovor. Isto tako slabo pristupa se promišljenom odnosu sa opasnostima od vještačke inteligencije. Klimatske promjene i da ne spominjemo.

Njemačkom stanovništvu dosta je orijentacije samo na sebe i na samouništenje. To su dokazali i zbori u ekonomski jakoj saveznoj pokrajini Hesenu. Ova zemlja želi promjenu. Većina više ne vjeruje da Angela Merkel može, nakon 13 godina na vlasti, da upravlja procesom obnove.

Poslednja šansa za Angelu Merkel

Angela Merkel to zna. O tome je iznenađujuće otvoreno posljednjih dana govorila. O tome kako je teško, nakon toliko godina na vlasti, regulisati sopstveno nasljeđe. Ali ona je danas uhvatila posljednju šansu  da odigra bilo kakvu aktivnu ulogu u tome.

U Njemačkoj je tradicija da kancelar iz redova CDU bude i predsjednik te stranke. To nije zahtjev partijskog statuta, to je aritmetika vlasti. To vladanje čini mnogo jednostavnijim.

Merkelova je uvijek jasno stavljala do znanja da od tog instrumenta ne želi da odustane. To što je sada najavila da se u decembru na kongresu neće kandidovati funkciju predsjednice stranke, pokazuje koliko je situacija ozbiljna. To pokazuje da ona gubi podršku i u sopstvenim redovima. Ali to pokazuje i da Merkelova ni u padu ne gubi instinkt za preživljavanjem.

Umjesto da pusti da bude smijenjena, ona odustaje sama. Tako ona ponovo postaje pragmatični akter koji ij iznenađujuće dobro funkcioniše onda kada je satjeran u ćošak.

Stvaranje željene naslednice

To joj omogućava da malo udahne, da dalje može da radi na pripremanju svoje željene nasljednice – Anegret Kramp-Karenbauer. A prije svega da može još neko vrijeme da ostane kancelarka.

Na kraju krajeva, ona time ne pomaže samo sebi, već i sopstvenoj stranci. Lopta je sada ponovo kod SPD-a, koalicionog partnera CDU. Nakon odluke Angele Merkel sada je još vjerovatnije da će SPD raskinuti koaliciju. Tako će odgovornost za ovaj neuspjeh ponovo pasti na leđa socijaldemokrata.

Angela Merkel ostaje vjerna sebi – sve do kraja njenog kancelarskog mandata. Koji je sada mnogo bliži.

 

 

Portal Analitika