Svijet

Avion juče imao tehnički problem

Pilot aviona kompanije Lajon er koji se srušio nedaleko od indonežanske obale je zatražio dozvolu da vrati letjelicu na aerodrom u Džakarti.
Avion juče imao tehnički problem
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Rojters, on je poziv uputio neposredno prije gubitka kontakta sa kontrolom leta, svega 13 minuta poslije polijetanja.

Iz kompanije je navedeno da je avion tipa boing 737 MAX 8, koji je imao svega 800 sati leta i u avgustu je isporučen korisniku, u nedjelju imao “tehnički problem“.

Takođe, rečeno je i da je avion dobio dozvolu za polijetanje “prema svim procedurama“, ali nije otkriveno šta se dešavalo u nedjelju i šta je na letjelici bilo problematično.

“Ovaj avion je prethodno letio iz Denpasara za Džakartu. Postojao je izvještaj o tehničkom problemu koji je otklonjen u skladu sa procedurama“, navedeno je.

Kompanija Lajon er ima još 11 letjelica istog tipa aviona i za sada nema indicija da će preostali dio flote biti prizemljen.

Agencija za pretragu i spasavanje je izdala saopštenje u kom je navedeno da razlog pada aviona sa 189 putnika i članova posade nije poznat.

Takođe, potvrđeno je da svjetlosni signal nije emitovao oznaku za uzbunu, iako je zvanično atestiran i oročen do avgusta 2019. godine.

avon-u-moru

“Uzrok pada aviona je veliko pitanje. Signalni uređaj na avionu nije emitovao signal za uzbunu. Takođe, pad aviona nije registrovan u komandnom centru Kancelarije za pretragu i spasavanje“, navedeno je u saopštenju.

Nadležni su istakli i da treba sačekati pronalazak crne kutije kako bi se sa sigurnošću mogao utvrditi uzrok pada aviona koji niko nije preživio.

Lajon eru bilo zabranjeno da leti Evropom do prije dvije godine

Lajon er je najveći indonežanski niskotarifni prevoznik domaćih letova, ali i međunarodnih u jugoistočnu Aziju, Australiju i srednju Evropu.

Kompanija je utemeljena 1999. godine i u prošlosti je imala problema sa sigurnošću i lošim upravljanjem. Bila je na evropskoj crnoj listi sve do 2016. zbog brige je li Indonezija u mogućnosti nadzirati vazduhoplovnu industriju.

Prije pet godina u more se srušio avion Lajon era pri slijetanju u vazdušnu luku na Baliju, pri čemu je svih 108 putnika preživjelo.

2004. godine avion na letu iz Džakarte za Javu srušio se i uništio pri slijetanju. Tada je poginulo 25 osoba.

 

Portal Analitika