Kultura

Ne znamo kome je stalo da se ugasi Fondacija


Shodno  Zakonu o medijima, molimo da integralno objavite odgovor aktuelnog rukovodstva Fondacije Sveti Petar Cetinjski na izjavu  Živka Andrijaševića, koja je objavljena na vašem Portalu.

Ne znamo kome je stalo da se ugasi Fondacija
Portal AnalitikaIzvor

Predśednik Upravnog odbora Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”  prof.   Živko Andrijašević je nezadovoljan ličnim statusom 27. juna 2018. pismom obavijestio     mendžment Fondacije da je  kovertirao ostavku na funkciju Predśednika UO,  a 6. jula održao śednicu UO i od članova  UO  koje je on predložio, tražio  da mu   “izglasaju  povjerenje”  za funkciju na koju je izabran na Godišnjoj skupštini Fondacije na Cetinju 31.10. 2017. godine. 
 S obzirom da je  Živko Andrijašević na vašem portalu  izjavio   da se Lučindanska skupština  Fondacije ove godine  NEĆE ODRŽATI, ovim putem obavještavamo osnivače, donatore,  počasne i sve članove i prijatelje Fondacije ,,Sveti Petar Cetinjski" - da će se tradicionalna Lučindanska skupština Fondacije i ove godine i pored vanredne situacije ipak  ODRŽATI, jer je Fondacija institucija iznad ličnih interesa, a pogotovo iznad interesa prof. Andrijaševića !
 
Članovi Upravnog odbora, takođe u ostavci, su mu  izglasali ,,povjerenje " a ovlašćenog  direktora Fondacije nestatutarno   su smijenili  i  na njegovo mjesto „doveli” svojeg kandidata. Po  Statutu  Fondacije Predśednika i članove UO  bira i razrješava isključivo Skupština Fondacije i g. Andrijašević  ne može tražiti da mu „povjerenje” izglasaju članovi UO. Ove odluke Predśednika i članova UO su nestatutarne i nevalidne.
Nakon nestaturnog izglasavanja  „povjerenja”   i nelegalne smjene  Direktora Fondacije,  čiji je izbor verifikovan i Rješenjem Ministarstva javne uprave, stekli su se uslovi za sazivanje Vanredne izborne skupštine. Predśednik nadzornog odbora, shodno Članu 10 Statuta je pismom tražio od UO da se ona sazove. Odgovor Predśednika UO Fondacije da mu trebaju pečat, memorandumi i spisak osnivača je bio neprihvatljiv, jer Fondacija nije firma, ni privatno preduzeće, nego humanitarna organizacija sa poznatom tradicijom u oblasti prosvjete i kulture, osnovana u interesu kulturnog i identitetskog jačanja  Crne Gore.                 
S obzirom da je vrlo rijetko navraćao u Fondaciju i nije bio upoznat sa načinom saradnje sa članovima, opravdanje da mu je potreban pečat za poziv osnivača i članova Fondacije nije logičan. Pozivi se šalju elektronskim putem, dok se pečat  nalazio u Fondaciji i pod pažnjom je Nadzornog odbora, jer je g. Andrijašević nakon nestatutarnog djelovanja, pokušao da od neovlašćene osobe preuzme dokumentaciju i pečat. Spisak osnivača mu je bio poznat od ranije i on nije prepreka za sazivanje Vanredne skupštine.   
Odbijajući da uzme učešća u prikupljanju sredstava za obavljanje redovne djelatnosti Fondacije i za rad na projektima koji su u toku, za koje proteklih deset mjeseci nije pokazao nikakvo interesovanje, Predśednik UO je faktički sebe isključio iz bilo kakvog radnog angažovanja u Fondaciji i kao da je želio da zadrži samo reprezentativnu ulogu u Fondaciji. Takav stav i takvo ponašanje ga je u očima mnogih osnivača, članova i prijatelja Fondacije (koji njen rad prate godinama)  uveliko  delegitimisao za obavljanje ove odgovorne dužnosti.
Nezadovoljstvo svojim statusom, a pogotovo obavljenjem posla bez plaćanja,volonterski,  navelo ga je da, bez provjere i angažovanja revizorske kuće, Državnom tužiocu Crne Gore prijavi  direktora Fondacije i predśednika Nadzornog odbora navodno  za finansijske malverzacije u Fondaciji, iako je detaljno upoznat sa finansijskim poslovanjem i odnosnom dokumentacijom o  svemu tome.  Ličnosti koje je Andrijašević optutužio „za malverzacije”  tražiće satisfakciju na Sudu, i on će morati da se sa njima neposredno suoči..
Predśednik UO Fondacije od dana svog izbora do gore navedene śednice UO (10 mjeseci !) nije sproveo nijedan programski zadatak, nije utvrdio godišnji plan rada Fondacije, nije organizovao rad u Fondaciji, nije radio posao koji mu je povjeren. Izgleda da je kasno  shvatio da je preuzeo  funkciju koja mu ne odgovara, koja se ne plaća, a i njegovi autorski projekti umnogome se podudaraju sa ranije predviđenim projektima Fondacije, o kojima je zainteresovana javnost dosta znala.    Nedopustivo je da je prof. Andrijašević, u zajednici sa drugim autorima,  tokom 2018. godine ostvario    „svoj”  projekat    Sto ličnosti Crne Gore,   koji je  identičan s projektom  u programu Fondacije usvojen  2013. god. Radi se o projektu Fondacije ,, Sto najznamenitijih Crnogoraca ", kojemu je na čelu Savjeta bio ondašnji predśednik Skupštine CG Ranko Krivokapić. O svemu tome ćemo govoriti sljedećih dana, uz učešće zainteresovane javnosti, jer mi nijesmo spremni da prihvatimo logiku „privatizacije projekata”  na kojima Fondacija zasniva svoj domovinski rad i svoju društvenu misiju.

Mi ne znamo kome je stalo da se ugasi Fondacija „Sveti Petar Cetinjski” koja je ostvarila toliko važnih poslova iz oblasti prosvjete, kulture, izdavaštva, filmovane istorije  o četvrtoj crnogorskoj dinastiji Petrović Njegoš i dr, ali ako to ne znamo sada, znaćemo za koji dan  i to neće biti na ponos nikome, a kamoli zvaničnicima i kreativcima Države Crne Gore.        :
Na zahtjev utemeljitelja i Nadzornog odbora  Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”,  Lučindanska skupština će se održati  31. oktobra 2018.  u 19 sati   u  Svečanoj sali podgoričkog hotela RAMADA!
 
 
                          Za  Upravu Fondacije “Sveti Petar Cetinjski”
                                         Predśednik Nadzornog odbora
                                               Dipl. oec Dragan Čarapić
                                            Operativni direktor Fondacije
                                             Dipl. oec Milorad Mijo Aleksić

Portal Analitika