Abiznis

Radovi nelegalni, reagovaćemo po zakonu

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je za Pobjedu da je zapisnički konstatovano da su radovi Srpske pravoslavne crkve na Rumiji nezakoniti i da će se povodom toga preduzeti mjere predviđene zakonom. 
Radovi nelegalni, reagovaćemo po zakonu
Nova PobjedaIzvor

- U toku je zakonski postupak urbanističko-građevinske inspekcije, tokom koga je zapisnički konstatovano da se na predmetnoj lokaciji obavljaju radovi koji nijesu u skladu sa zakonom. Nakon okončanja postupka, biće preduzete mjere predviđene zakonom – kazao je Radulović.

Radulović je u intervjuu Pobjedi istakao i da se turistička sezona može ocijeniti kao veoma uspješna i da ćemo ove godine, po svim procjenama, "ubrati“ prvu milijardu prihoda. U toku je i, kako je precizirao, finalizacija orto-foto snimka nakon čega će se znati ko sve nije predao zahtjev za legalizaciju za koju, kaže, neće biti produženja roka.

POBJEDA: Kako ocjenjujete proteklu sezonu i koliko očekujete prihoda, premašuje li se prva milijarda?

RADULOVIĆ: Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je sezona protekla odlično i da bilježimo rast po svim parametrima. Prema zvaničnim podacima, u kolektivnom smještaju je od početka godine do kraja avgusta boravilo 800.000 turista, što je više od 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, u ovom tipu smještaja ostvareno je više od 3,2 miliona noćenja, što predstavlja rast od preko sedam odsto u odnosu na uporedni period.

Ovaj rezultat hotelskog sektora je impresivan, imajući u vidu podatak da je ovo ukupan broj turista koji su posjetili crnogorske hotele tokom čitave 2016. godine i oko šest odsto više turista nego što je bilo u hotelima čitave 2015. godine. Posebno ohrabruje stabilan trend rasta u uporednim mjesecima u posljednjih nekoliko godina, gdje iz mjeseca u mjesec ostvarujemo sve bolje rezultate.

Ove godine posebno se ističe rast broja turista iz Zapadne Evrope i Skandinavije. Preko 60 odsto više je turista iz Velike Britanije i Njemačke, 58 odsto više iz Švedske i 68 odsto više iz Danske. Kada su u pitanju vanevropska tržišta, bilježimo značajan rast broja turista iz Kine, kojih je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 64 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, bilježimo i rast broja turista iz SAD-a i Izraela od oko 20 odsto. Kada je u pitanju finansijski efekat, u ovom trenutku raspolažemo sa zvaničnim podatkom Centralne banke Crne Gore za prvih pola godine, prema kome je promet iznosio oko 230 miliona eura, što je rast od više od 12 odsto. Takođe, do 21. oktobra ove godine naplaćeno je 7,32 miliona eura boravišne takse ili više od 500.000 eura nego u čitavoj prošloj godini, tokom koje je naplaćeno 6,8 miliona.

Značajno bolja naplata je rezultat niza aktivnosti koje je Ministarstvo sprovelo i koordiniralo sa lokalnim turističkim organizacijama i inspekcijskim organima na državnom i lokalnom nivou. Uzimajući u obzir i činjenicu da je kroz naša dva aerodroma do sredine oktobra prošlo više putnika nego tokom čitave 2017. godine i ostale parametre, veoma smo optimistični povodom konačnih rezultata na kraju godine.

Svakako, očekujemo da i finansijski rezultat od prošle godine bude premašen, odnosno da Crna Gora po prihodima od turizma preskoči milijardu eura".

Opširnije u Pobjedi ..

Portal Analitika