Kultura

Džaba ste kampovali

Ketrin (Dženifer Garner) iritantna je do te mjere da sve vrijeme želite da je pregazite kolima – više puta
Džaba ste kampovali
M.I.
M.I.Autor
ObjektivIzvor

Kad biste krenuli da nabrajate sve silne neurotike na malim ekranima zbog kojih ste čupali kosu, ali i padali na vr' glave od smijeha – zora bi vas našla. Ponekad se čini da je istorija televizije samo dugačak spisak tipova poput Larija Dejvida („Seinfeld“, „Curb Your Enthusiasm“) i Stiva Karela („The Office“) – iritantnih ludaka koji uspijevaju da progmižu do (skoro) svačijeg srca. Ovog mjeseca njihovim tragom hodaju Lena Danam i Dženi Koner, kreatorke proslavljene faličnom ali simpatičnom HBO komedijom „Girls“.

Da, njihova nova HBO serija „Camping“, rimejk istoimenog britanskog projekta, zaista ima jednu od najiritantnijih TV junakinja svih vremena. Nažalost, ne u pozitivnom smislu. Ketrin (Dženifer Garner) je iritantna do te mjere da sve vrijeme želite da je pregazite kolima – više puta.

Neuspjeli efekat

Ketrin je opsesivno-kompulsivna mašina za izbacivanje majčinske brige, hipohondrije i zakeranja sa varijacijama na sve teme. Opsjednuta je Instagramom, medicinskom (samo)analizom i frustrirajuće preciznom organizacijom događaja – i ljudi. I toliko je uštogljena, da metla instalirana u njenom dupetu može da bude uklonjena samo hirurškim putem.

U kratkim crtama, Ketrin je posljednja osoba koju biste ikada mogli da zamislite na opuštenom kampovanju, kako skuplja drvca, cirka hladno pivo i smije se pričama kraj logorske vatre. Lena Danam je baš zbog toga postavlja u centar serije i dodjeljuje joj ulogu glavne organizatorke kampovanja u okviru kog će njen njunjavi suprug Volt (žalosno neiskorišćeni Dejvid Tenant) proslaviti 45. rođendan.

Glavni problem u vezi sa Ketrin nije ni gluma Dženifer Garner, ni koncepcija njenog lika. Glumica je sasvim pristojna, a njen karakter osmišljen je sasvim okej i teoretski ima potencijal da bude zabavan makar kao jedan od prosječnijih neurotičnih likova Vudija Alena. No, Danam taj efekat nikako nije mogla da postigne u praksi sa ovako lošim pisanjem.

Sudar titana

Cijeli trip dvije emitovane od osam planiranih epizoda „Campinga“ zasniva se na totalno predvidljivom „sudaru titana“. Danam i Koner pripremaju teren za komediju vodeći se prostom idejom da ćemo svi krepavati od smijeha ako naspram stisnute Ketrin stane Džandis (simpatična Džulijet Luis) – nju ejdž šizika koja se bavi energetskim iscjeljivanjem.

Neurotičarka sa kapom, autanom i kremom faktor 345 protiv gole hipijevke koja naglavačke uskače u jezero sa pivom? Kako originalno. Kako maštovito! Kako li im je ta genijalnost pala na pamet... Pffff.

Još kad na to dodate činjenicu da se ne zna ko je dvodimenzionalniji od koga u društvu prijatelja ove dvije (ne)suđene protivnice, jasno vam je da će svako prestati da gleda „Camping“ već poslije 10 minuta polučasovne (!) prve epizode. Naravno, ako mu nije posao da piše o njoj.

01-camping-690x340

Tuđe neuroze

Nijedna komedija ne smije da počiva samo na jednom tipu fora, naročito ne na „žanru“ u fazonu „uštogljena riba mora da se opusti“. Očekivali biste da to zna autorski tim koji je stao iza pametno skockanih dijaloga i lijepo osmišljenih likova milenijalaca iz komedije „Girls“.

Hana Horvat, glavna junakinja koju je u toj HBO komediji igrala Lena Danam, znala je da ubije u pojam nezrelošću, tripovima, nesigurnostima, opsesiranjem oko svakakvih stvari. No, njoj smo znali da se nasmijemo od srca. I osjetimo njene neuroze kao svoje.

O tome samo može da sanja svako ko je odlučio da prati „Camping“. Ova serija može da se dopadne samo nekom kom ne bi smetalo da završi na kampovanju sa gomilom dosadnih ljudi, toplim pivom i dijarejom. A vi ostali – džaba ste kampovali. 

FOTO: hbo.com / tvtime.com

Portal Analitika