Sci/Tech

Naučnici žele da na svijet donesu prvu bebu u svemiru

Ideja o porađaju u svemiru možda zvuči kao zaplet iz najnovijeg naučnofantastičnog filma, ali naučnici smatraju da bi to za šest godina moglo postati realnost.
Naučnici žele da na svijet donesu prvu bebu u svemiru
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija "Spejs lajf oridžin" objavila je da planira da porodi prvu ženu u svemiru 2024. godine i da za to traži volontere, prenio je britanski "Miror". 

Kis Mulder, direktor i osnivač kompanije kaže da ukoliko čovječanstvo planira da postane multiplanetarna vrsta, mora da nauči kako da se razmnožava u svemiru. 

Kompanija tvrdi da će stvoriti "svemirski inkubator", koji će biti poslat u orbitu 2021. godine i nosiće jajne ćelije i spermu. 

Kada se nađu u svemiru, embrioni će početi da se razvijaju, iako detalji o tome kako će se sve odvijati još uvijek nisu jasni. 

Nakon četiri dana, inkubator će se vratiti na Zemlju i prava trudnoća i rođenje će se odigrati. 

Kompanija planira da 2024. porodi prvu bebu u svemiru. 

Prema riječima portparola firme, tokom misije koja će trajati između 24 i 36 sati, žena će se poroditi izvan Zemlje, u pratnji treniranog, visokokvalitetnog medicinskog tima. 

Pažljivo pripremljen i nadgledan proces će preduprijediti sve moguće rizike, slične zapadnim standardima koji postoje na Zemlji i za majku i za dijete, rekao je portparol kompanije.

Portal Analitika