Društvo

Tužioci ne vide da Amfilohije Radović širi govor mržnje

Crnogorski pokret poslao je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na odluku podgoričkog Osnovnog tužilaštva, koje je odbilo njihovu krivičnu prijavu protiv poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića zbog govora mržnje.
Tužioci ne vide da Amfilohije Radović širi govor mržnje
PobjedaIzvor

Oni su prijavu podnijeli zbog izjava Amfilohija Radovića u intervjuu Vijestima 5. avgusta, ali ju je tužilaštvo odbacilo, uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je Radović počinio krivično djelo za koje ga tereti Crnogorski pokret, niti bilo koje drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.

ŽALBA

Crnogorski pokret je predao žalbu Višem državnom tužilaštvu, tražeći da se preinači odluka niže tužilačke instance i da Radović bude krivično gonjen zbog krivičnog djela „povreda ugleda naroda, manjins k i h n a r o d a i d r u g i h manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnog zakonika i krivičnoga djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerke mržnje iz čl. 370 istog zakonika“.

Oni Radovića terete jer je izjavio: „U narodu i sad kažu - pusti ga, tako se ponaša jer nije kršten. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima“. U tom intervjuu o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi je kazao „da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi... Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u Amfilohije Radović toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu... ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole“...

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika