Politika

Zabranjena proslava Podgoričke skupštine

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost za ustupanje prostorija Doma Vojske Crne Gore Srpskom kulturnom centru, nakon što je Centar objelodanio da će, uz krsnu slavu Sveta Petka, proslaviti 100 godina od Podgoričke skupštine.
Zabranjena proslava Podgoričke skupštine
Pobjeda, VijestiIzvor

Organizator, Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ iz Pljevalja ranije je za održavanje skupa zatražio salu Doma kulture, što nije odobreno, ali je odobrena sala Doma Vojske. U aktu koji je juče uručen organizatoru zabranjuje se korišćenje i sale Doma Vojske, zbog toga što je korišćenje zatraženo samo za akademiju povodom krsne slave grada Svete Petke.

 - Opština Pljevlja neće ustupati vlastiti prostor, kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali, na ovaj način, zloupotrijebiti crkveni praznik Svetu Petku i obilježavanje ovog datuma u kontekstu dnevne politike. Obavještavamo vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate po svojoj sadržini suprotstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore, navodi se u dopisu Sekretarijata za društvene djelatnosti.

Vijesti su jutros objavile da je stotinjak građana Pljevalja zapalilo sinoć svijeće ispred ulaza u zgradu Opštine Pljevlja, u znak protesta zbog odluke lokalne uprave da im ne dozvoli održavanje Svečane akademija povodom krsne slave Svete Petke i proslave sto godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije, prenijeli su podgorički mediji.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra Božidar Jelovac kazao je da su svijeće zapalili za „umrle duše pljevaljskih opštinskih funkcionera, bivših Srba“. Među okupljenima je bio i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, Momčilo Vuksanović.

Iz Vlade je ranije najavljeno da neće dozvoliti afirmaciju datuma koji su poništili državnost Crne Gore.

 

Portal Analitika