Društvo

Đukanović: Parada ponosa važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBT osoba

Crna Gora dijeli viziju Ujedinjenih nacija, ne samo deklarativno već istinski posvećeno, reagujući uvijek blagovremeno kad je riječ o uvođenju novih standarda proklamovanih zvaničnom politikom UN, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom Dana Ujedinjenih nacija koji je danas obilježen na Cetinju. Istakao je da će Parada ponosa u Podgorici, koja će se održati 17. novembra, biti novi važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBT osoba.
Đukanović: Parada ponosa važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBT osoba
Portal AnalitikaIzvor

“Brojni projekti koje smo zajedno realizovali značajno doprinose daljoj demokratizaciji, ekonomskom i društvenom razvoju države i boljem životu građana. Raduje činjenica da Crna Gora svojim predanim radom i ostvarenim rezultatima na snaženju koncepta građanskog društva sve više predstavlja primjer drugim državama. Nastavljena je i održana dinamika razvoja i unapređenja stanja u brojnim oblastima, dok paralelno nastojimo da pravimo iskorake i u sektorima gdje se još uvijek prepoznaje izostanak sistemskog pristupa”, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima upravo podstaknuti aktivnostima na međunarodnom planu u okviru Grupe prijatelja prava starijih lica, značajne iskorake činimo na planu poboljšanja njihovog položaja i stvaranja sistema u kojem će oni sve više biti akteri društva, i sve manje pasivni primaoci pomoći.

“I predstojeća Parada ponosa u Podgorici biće novi važan korak ka punoj afirmaciji prava LGBT osoba. Realizovane inicijative predstavljaju dobru osnovu za dalje produbljivanje saradnje. Tome će nesumnjivo doprinijeti nedavno jačanje UN tima ekspertom Kancelarije visoke komesarke UN za ljudska prava. Iskoristio bih priliku da ponovim interes Crne Gore da planirani period ekspertske podrške
bude produžen”, istakao je on.

Đukanović je podsjetio da saradnja Crne Gore i Ujedinjenih nacija traje mnogo duže od njenog prijema u punopravno članstvo.”

“Tragovi prvih komunikacija, i to sa najviših nivoa, datiraju još iz perioda začetaka Lige naroda. Naše odnose je uvijek krasilo međusobno uvažavanje i razumijevanje da sve što zajedno radimo mora biti na liniji daljeg napretka i demokratizacije društva. Poučeni iskustvom bliske prošlosti, kada smo bili dom i sigurna luka desetinama hiljada izbjeglica, dali smo značajan doprinos i bili najglasniji akter regiona u usaglašavanju globalnog dogovora za izbjeglice u Ženevi, za šta je Visoki komesar javno pohvalio i izdvojio Crnu Goru”, rekao je crnogorski predsjednik.

On je poručio da Crna Gora nastavlja da bude pouzdan partner i promoter politika UN u svim oblastima.

“Konkretno, na planu ljudskih prava, naš cilj nije samo da garantujemo njihovu zaštitu, nego i da ih aktivno promovišemo, poštujemo, i prije svega ispunjavamo sve svoje međunarodne obaveze. U Crnoj Gori smo na tom planu uradili mnogo, a u pojedinim procesima postali primjer pozitivne prakse upravo u Sistemu UN. Pomenuću samo par potvrda ovakve ocjene. Crna Gora je jedna od svega tridesetak zemalja članica UN koje redovno izvještavaju o implementaciji ključnih konvencija iz oblasti ljudskih prava. Takođe smo od strane jedne od najaktivnijih međunarodnih nevladinih organizacija, koja se bavi Opštim periodičnim pregledom, preporučeni kao primjer pozitivne prakse u vođenju preglednog mehanizma, odnosno načina uključivanja UN agencija i nacionalnih nevladinih organizacija u proces. Crna Gora snažno podržava reformske procese usmjerene na snaženje efikasnosti i djelotvornosti UN, uz osiguravanje veće odgovornosti svih činilaca”, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika