Politika

Bošković: Crna Gora doprinosi stabilnosti na Kosovu

Potpunom integracijom Zapadnog Balkana i njegovim učlanjenjem u NATO, ovaj region može postati mirno područje. Treba da se posvetimo ekonomskom razvitku i poboljšanju socijalnog statusa svih građana i Crna Gora kao članica Sjevernoatlantskog saveza postaje jedan od najboljih advokata zemljama Zapadnog Balkana za učlanjenje u Savez, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković u intervjuu Televiziji Kosovo 2 (RTK2), prilikom zvanične posjete Prištini.
Bošković: Crna Gora doprinosi stabilnosti na Kosovu
rtklive.comIzvor

On je istakao da Crna Gora i Kosovo imaju dobre odnose i da je Crna Gora spremna da svojim iskustvom pomogne Kosovu na njegovom evropskom i evroatlanstkom putu.

Crna Gora doprinosi miru i stabilnosti na ovom područu učešćem u mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu, u čijem se sjedištu ovih dana zavijorila i crnogorska zastava, istakao je ministar Bošković, dodajući da je učlanjenje Crne Gore u NATO jedna je od najispravnijih odluka koje je CG donijela u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

“Crna Gora i Kosovo imaju dobre odnose i ova posjeta je planirana da saopštimo našim prijateljima na Kosovu kako je to izgledalo kada je Crna Gora prolazila značajan i zahtjevan put reformi, prije svega bezbjednosnog sektora, kako bi mogla ispuniti sve standarde koje je svih 28 tadašnjih članica zahtijevalo od Crne Gore, da ukažemo koje prepreke ih očekuju da ne bi pravili greške koje smo mi pravili, kao i da sagledamo mogućnosti za bolju međuregionalnu saradnju kada je u pitanju taj bezbjednosni sektor. Pitanje bezbjednosti i stabilnosti regiona je veoma važno, jer su sve zemlje na Zapadnom Balkanu toliko povezane da nestabilnost u jednom izaziva nestabilnost u drugom i došli smo da iz prve ruke čujemo kakva je bezbjednosna situacija ovdje, da sa našim domaćinima podijelimo informacije koje imamo. Smatramo da samo dobrom susjedskom saradnjom sa svim zemljama u Regionu možemo ići naprijed i kretati se putem integracija“, rekao je Bošković.

Kao članica NATO-a Crna Gora je preuzela odgovornost da bude i dio regionalnih bezbjednosnih struktura KFOR-a, tako što će dva njena oficira biti dio misije.

“Ispoštovali smo zahtjev naših partnera. Postali smo dio misije u kojoj su predstavnici 30 i više zemalja. To je jedan od pokazatelja da želimo da doprinosimo regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti u regionu”, dodao je on.

Crnogorski vojnici učestvuju u mirovnim misijama i pod okriljem Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Avganistanu, Maliju, Somaliji, i CG je ponosna, kaže Bošković, doprinosom u obezbjeđivanju globalnog mira i stabilnosti.

“Prošle godine povećali smo učešće u misijama za 60 procenata. Sve to je sa jedne strane doprinos Crne Gore, a sa druge veliki benefit same Crne Gore i oružanim snagamna jer kroz to naši vojnici stiču iskustva i kvalitet. Sposobnosti koje danas crnogorski vojnik ima je neuporedivo na višem nivou nego prije 12 godina i siguran sam da ćemo nastaviti da doprinosimo mirovnim misijama koliko god smo u mogućnosti. CG je broj jedan među 29 članica NATO-a sa 27 procenata vojnika koji su učestvovali u misijama”, rekao je ministar.

Bošković ocjenjuje da je učlanjenje u NATO jedna od najispravnijih odluka koje je CG donijela u svojoj dugogodišnjoj istoroji i civilizacijski zaokret same CG.

“Crna Gora je ovom odlukom ostvarila dugoročnu stabilnost i bezbjednost, nepromjenljivosrt granica i poraz svih velikodržavnih projekata na prostoru bivše Jugoslavije. Tu su benefiti i u oblasti ekonomije. Investicije iz zemalja NATO-a porasle su za 250 posto u godini dana nakon članstva, turizam iz tih zemalja je porastao više od 25 posto i sve su to pokazatelji da smo donijeli potpuno ispravnu odluku. Članica smo najjače ne samo vojne nego i političke organizacije u svijetu, a to za domicilno stanovništvo znači garantovanje ljudskih prava i poštovanje svih prava koja su zapisana među 29 najdemokratskijih zemalja u svijetu“, istakao je ministar odbrane.

Ove godine Dan Vojske Crne Gore proslavljen je na Cetinju na Dvorskom trgu i okolnim ulicama, gdje je priređena izložba vojnog naoružanja i opreme, kadeti unaprijeđeni u oficire, vojnici u podoficire i novi vojnici položili zakletvu. Sve to učinjeno je da bi ponovo vojsku približili građanima.

“Vojska nije samo da brani zemlju od spoljnjeg neprijatelja već i da pomogne civilnom stanovništvu kad god je potrebno i ovo je bila prilika da to kažemo i pokažemo građanima van kasarne”, rekao je Bošković.

Portal Analitika