Politika

Uz Svetu Petku htjeli da slave Podgoričku skupštinu

Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost za ustupšanje prostorija Doma Vojske Crne Gore Srpskom kulturnom centru, nakon što je Centar objelodanio da će, uz krsnu slavu Sveta Petka, proslaviti 100. godina od Podgoričke skupštine.
Uz Svetu Petku htjeli da slave Podgoričku skupštinu
Portal AnalitikaIzvor

Informacija da Srpsku kulturni centar“Patrijarh Varnava“  ima namjeru da proslavi odluke Podgoričke skupštine objavljena je na portalu www.pvsvitanje.me,  kao i društvenim mrežama. U najavi se doslovno navodi da će 26. oktobra u 19. sati u prosotrijama Doma Vojske Crne Gore biti održana „Svečane akademije povodom Svete Petke i 100 godina oslobođenja i ujedninjenja Crne Gore i Srbije“. Nakon saznanja o namjeri Srpskog kulturnopg centra da uz krsnu slavu grada podmetne obilježavanje datuma nestanka Crne Gore sa mape nezavisnih država Evrope, Sekretarijat je povukao saglasnost i o tome obavijestio Srpski kutlurni centar.

img-b6d4fa6a10524fa0ca4541dde1e6c7f5-v

„Opština Pljevlja neće ustupati vlastiti prostor, kao ni prostor kojim raspolaže uz saglasnost državnih organa Crne Gore za ovakve i slične događaje. Žalimo što ste pokušali , na ovaj način, zloupotrijebiti crkveni praznik Svetu Petku i obilježavanje ovog datuma u kontekst dnevne politike. Obavještavamo vas da povlačimo saglasnost o ustupanju sale Doma Vojske Crne Gore za svečanu akademiju, zato što je događaj koji planirate po svojoj sadržini supropstavljen državnim tekovinama Crne Gore i nije primjeren ni istorijskom ni savremenom trenutku Crne Gore“, navedeno je u dopisu sekretara Sekretarijata za društvene djelantosti Mevludina Halilovića, u koji su Dnevne novine i Pobjeda imali uvid.

Halilović Srpski kutlurni centar podsjeća da su 24. oktobra tražili odobrenje zakorišćenje prostorija Doma vojske Crne Gore za održavanje „Svečane akademije povodom obilježavanja krsne slave Svete Petke“, te da su istog dana dobili odobrenje, kao i broj njegovog telefona, radi dogovora. Time je Opština Pljevlja pokazala dobru volju da izađe u susret zahtjevu Srpskog kulturnog centra, ne sluteći da SKC ima namjeru da njihovo povjerenje grubo zloupotrijebi i krsnu slavu grada pretvori u proslavu kobnih odluka po Crnu Goru i Crnogorce.

img-cf4f5598acb55635419e607fef4bd3f5-v

Da se radi o smišljenom planu provokacije države pokazujenekoliko  činjenica: U zahtjevu Srpskog kulturnog centra Sekretarijatu pominje se isključivo proslava „krsne slave Svete Petke i krsne slave grada Pljevalja“. Naveden je i program obilježavanja slave - govor akademika Ljubomira Zukovića,  pozdrav episkopa mileševskog  Atanasija, kao kulturno umjetnički program... Dan nakon dobijanja saglasnosti najava se minjenj i pokazuje pravi razlog okupljanja - da se uz Svetu Petku slavi Podgorička skupština.

Pokušaj prevare i grube zloupotrebe dobre volje opštinskih vlasti nije im prošao.

Portal Analitika