Kultura

Đavo dugog fitilja

Sa čovjekom bez straha i Vilsonom Fiskom vraćaju se i drugi omiljeni - i ne tako omiljeni sporedni likovi. Oni sa vrlo dobrim (4+) uspjehom drže pažnju tokom junački dugih 13 epizoda
Đavo dugog fitilja
Objektiv/PobjedaIzvor

Mnogi su zažalili zbog bačenog vremena i živaca zbog nekoliko posljednjih projekata Marvela i Netfliksa. No, nije to jedini razlog zbog kog je Dru Godar, kreator serije „Daredevil“, bio pod velikim pritiskom tokom snimanja treće sezone. Fora je u tome što je serijal o čovjeku bez straha bio jedan od prvih, izuzetno lijepo skockanih projekata Marvela i Netfliksa.

Poslije prve i druge sezone „Daredevil“ je dobio ogromnu bazu fanova koji sada očekuju čudo neviđeno, bez obzira na to što znaju da žive u doba kada se superherojske priče štancuju na fabričkoj traci i samo tu i tamo ispliva kvalitetan sadržaj.

02-murdok

Oprobani recept

Prva sezona „Daredevila“ izbrisala nam je sjećanje na tranjavi istoimeni film sa Benom Aflekom, a druga je uzdigla Džona Bertnala kao najboljeg Panišera u istoriji filma i televizije. Mnogi fanovi Daredevila izdržali su čak i katasrofalnu seriju „The Defenders“, Netfliksov loš pokušaj da stvori televizijske Avendžere, samo da bi gledali Đavola iz Hell's Kitchena. Sada kada su konačno dobili treću „porciju“ Daredevila glavno pitanje glasi: mogu li da budu zadovoljni?

Prije nego što se udubimo u detalje novih 13 epizoda, važno je naglasiti da se Dru Godar u „Daredevilu“ drži starog, oprobanog recepta po kom se spremaju superherojske trilogije.

U prvom dijelu upoznajemo heroja, njegove moći, razmišljanja i strahove, kao i glavnog negativca. U drugom slijedi upadanje u visokooktansku akciju, u okviru koje se testira snaga glavnog junaka, negativac dovodi njegovu psihu do granica pucanja i na kraju dobijamo trijumf koji je Pirova pobjeda. Naš junak je preživio, ali ostavljamo ga u rasulu, rastavljenog u komadiće, da preispituje najvažnije životne izbore.

U trećem nastavku, heroj se sastavlja, pokušava da vrati snagu, duh, fokus, vjeru, prijatelje, sve što ga je dovelo do toga da postane junak i zaštitnik slabih. Nakon niza pokušaja, uspijeva i svi žive srećno do kraja života. To vam je, ukratko, treća sezona „Daredevila“. Opet, nepravedno je sumirati 13 jednočasovnih epizoda u samo nekolike rečenice. Ipak se u Daredevilovoj posljednjoj priči krije mnogo više.

03-kingpin

Junački izazov

Izgleda da sve Netfliksove superherojske serije pate od sporogorećeg početka, pa ni treća sezona „Daredevila“ nije izuzetak. Srećom, na kraju prilično dugačkog fitilja čeka više nego zadovoljavajuća eksplozija.

Nakon što je nekim čudom preživio rušenje zgrade na kraju serije „The Defenders“, Met Murdok/Daredevil (Čarli Koks), kako bi zaštitio one koje voli, odlazi u nametnuto izgnanstvo, prvo u sirotište u kom je odrastao, a potom u crkvu u koju je često dolazio po savjet tokom kriznih perioda u odrastanju.

Murdok se oporavlja i fizički i psihički. Pokušava da zaliječi izgubljenu vjeru, što mu i jeste najveći izazov u uvodnim epizodama. U međuvremenu, prepredeni, proračunati i neumoljivo brutalni Vilson Fisk (sjajni Vinsent Donofrio), koji konačno dobija sopstveni nadimak iz stripa, Kingpin, počinje igru koja će ga izbaviti iz zatvora i povratiti mu moć.

Naravno, sa Dardevilom i Kingpinom vraćaju se i drugi omiljeni - i ne tako omiljeni sporedni likovi. Oni sa vrlo dobrim  (4+) uspjehom drže pažnju tokom junački dugih 13 epizoda.

04-bullseye

Mentalne borbe

U novoj sezoni kreator Dru Godar ignoriše Daredevilov superherojski kostim. Glavni junak se odriče prepoznatljivog odijela i vraća se imidžu s početka: nosi samo jednostavnu masku preko lica.

Ipak, put do ponovnog stavljanja maske je odveć dug i popločan mnogim batinama. No, Murdoka ne uništavaju toliko fizički izazovi koliko izgubljena vjera. U sebe, u Boga, u ljude koji su ga napustili i napuštaju ga čitavog života. Tokom čitave sezone, Murdok se preispituje, ulazi u mentalne klinčeve sa svakim ko mu je nanio bol i ko mu je i dalje nanosi, ne prestajući da preispituje sopstvenu ulogu čovjeka koji svima želi da pomogne.

Tu dolazimo do drugog negativca, starog stripskog neprijatelja Daredevila. To je psihotični Bullseye / specijalni agent Bedžamin Poindekster (Vilson Betl), čovjek koji nikada ne promašuje. Bendžamin je, kao i Murdok, bio mlad kada je ostao bez roditelja. Postao je usamljen i bijesan na čitav svijet koji mu je okrenuo leđa. Kroz njegov odnos sa Murdokom najbolje je prikazano koliko je malo potrebno da dobar momak postane negativac.

05-akcija

O, dođavola

Kažu da najveće heroje stvaraju najprepredeniji i najbrutalniji negativci. I da su dvije strane iste medalje. Tako u ovoj sezoni imamo spoj hladne proračunatosti Fiska i neukrotive krvoločnosti Poindekstera, pa se do samog kraja „ne zna“ kako će dobri momci uspjeti da trijumfuju.

Ni trećoj sezoni „Daredevila“ ne fali dobro orkestrirane akcije. Borilačka koreografija je na nivou prethodnih, uz onu jednu „obaveznu“ produženu scenu borbe iz jednog kadra. Stalna glumačka postava - Čarli Koks, Debora Vol, Elden Henson i nevjerovatni Vinsent Donofrio, iznose likove na najbolji mogući način, pri čemu pojedini dobijaju ozbiljno razrađenu pozadinsku priču ili takozvane flešbek epizode.

Od sporednih likova koji znatno utiču na radnju i onih „o, dođavola“ momenata, moramo izdvojiti Džoan Vejli, koja igra sestru Magi koja mnogo utiče na ponašanje glavnog karaktera. Takođe, pažnja je odlično usmjerena i na Džeja Alija, koji tumači FBI agenta Rahula Nadima, pokretača glavnog zapleta treće sezone.

06-iskusenje

Mrak, mrak

Kao što se i moglo očekivati zbog samog mita koji okružuje Daredevila, sezona je počela mračno. Formula „mrak, mrak, mrak i još mraka“ primijenjena je i zbog toga što je radnja „labavo“ zasnovana na strip serijalu „Born Again“ iz osamdesetih godina, kada su junaci postajali mnogo ozbiljnij i bavili su se temama prostitucije, trgovine bijelim robljem, korupcijom, narkoticima i svim ogavnim stvarima koje donosi podzemlje.

Dok Murdok preispituje sebe, vjeru u Boga, kodekse ponašanja i razmišljanja koje je dobijao tokom odrastanja i vaspitanja kao katolik, Vilson Fisk dokazuje da svi imaju svoju cijenu i ranjivu tačku koja kad-tad dovodi i njih i njihove voljene do moralnog pada.

Kao što to obično biva, glavna stavka koja izdvaja heroje i osobe sa čeličnom voljom od drugih ljudi jeste momenat kada odbiju da postanu ono protiv čega su se borili, ne žele da koriste vatru protiv vatre i ubijaju one koji ubijaju druge. To je tema koja se ponavlja i u trećoj, a vidjeli smo je već odlično obrađenu u drugoj sezoni.

Opet, osim povremenih iritantnih postupaka sporednih likova, seriji se ne može spočitati nijedna mana osim to što je razvučena. Ubacivanje flešbekova kako bi se objasnili trenutni motivi određenih likova nekada jeste dobrodošlo. No, često služi samo da popuni minutažu. „Daredevil“ bi definitivno profitirao od „zategnutijeg“, kraćeg formata. Što je najveći paradoks, u finišu sezone stičete utisak da je konačni rasplet zbrzan. Srećom, taj osjećaj vas ne drži dugo jer ipak dobijate zadovoljavajući hepi end.

Ukoliko želite Marvelovu verziju mračnog viteza, treća sezona je idealna za vas. Samo budete strpljivi. Isplati se čekanje da dugi fitlj izgori. Srđan IVANOVIĆ

 

FOTO: imdb.com / denofgeek.com / tvtime.com
 

Portal Analitika