Društvo

Malija centar svijeta

Pobjeda je u srijedu 74. rođendan slavila i sa „kumčetom“ Malijom- prvom bebom rođenom u Kliničkom centru u Podgorici prošle godine, 24. oktobra.
Malija centar svijeta
I. Krunić
I. KrunićAutor
Nova PobjedaIzvor

Malijin osmijeh na proslavi prvog rođendana ostaće dokumentovan zavazda i na stranama Pobjede, kao i onaj prvi - nakon rođenja.

PRINCEZA

Malijina majka Šefika Kurtagić-Žiga prisjeća se kako joj je, nakon što joj je saopšteno da će njenu kćer kao prvorođenu bebu tog 24. oktobra nagraditi Pobjeda u čast svog rođendana, kroz glavu prošlo: „Mamina princeza, bićeš slavna“. Ovog 24. oktobra Malija je za rođendan dobila foto-album, čije korice su na prvoj strani čuvale prvi tekst napisan o njoj.

Vrijeme će svjedočiti hoće li Malija postati slavna, ali jedno je već izvjesno - u tročlanoj porodici Žiga je glavna i najvažnija.

Kako priča Šefika, sve vrijeme koje imaju posvećeno je Maliji. Koliko god se čovjek spremao za ulogu roditelja, kaže ona, istinski je razumije tek onda kada se u njoj i ostvari.

- U početku je bilo teško jer iako se pripremate za bebu i novog člana porodice, nikako ne možete da se pripremite potpuno i praksa uvijek donosi neočekivane situacije. Rođenjem djeteta život se, figurativno rečeno, mijenja naglavačke - priča kroz smijeh Šefika.

I dok govorimo o njoj, jednogodišnja Malija, radoznalo i nasmijano posmatra svijet oko sebe, skrojen, reklo bi se, baš po njenoj mjeri.

Kako Šefika dodaje, ona i suprug porijeklom su sa sjevera, pa je iz tog razloga puna pomoć baka i deka u odgajanju novog člana izostala, a jednogodišnja Malija nedavno je krenula u vrtić.

- Nemamo drugu opciju, ali i da imamo odlučili bismo se za vrtić, jer drugačije je kada dijete vaspitava učiteljica i kada odrastaju uz vršnjake, nego kada su to bake i deke, iako su oni uvijek dobrodošli – kaže Šefika.

U porodici Žiga, kako ističe, ne važe klasični patrijarhalni obrasci ponašanja, pa na snazi nije ni pravilo da je majka najvećim dijelom uključena u odgajanje djeteta, već obaveze jednako dijele.

TATA

- Tata pomaže puno. Ako ne više, radio je koliko i ja, on je presvlačio, kupao, šetao. Nijesam ni pretpostavljala da će tako biti jer se obično očekuje da mama sve obavi. Kod nas je drugačije i Jasminova pomoć mi zaista znači – ističe Malijina mama.

Kako je Jasmin najvećim dijelom zadužen za šetnju, kaže i da je bolje upoznao gradske parkove, kojima daje prednost u poređenju sa zatvorenim prostorom igraonica.

- Parkovi su uvijek bolji izbor, u Podgorici ih ima, obogaćeni su sadržajima za djecu, ali bi to moglo mnogo bolje da se odradi. Treba dodatno uložiti u parkovski prostor i maksimalno ga prilagoditi djeci, ali i drugim korisnicima – kaže Jasmin.

Pozivom da želimo da dođemo i sa Malijom obilježimo njen i svoj rođendan, ističu Žige, iznenadili smo ih i obradovali.

- Vaša čokolada nam je jedna od najdražih – kazala je Šefika.

Porodica Žiga stvorila je svoj svijet u Podgorici, u svijetlom i toplom ambijentu doma u Moskovskoj ulici. Njegovo središte sada je jednogodišnja Malija, koja je sa osmijehom i bezbrižno mahala i našoj ekipi kada smo im izlazeći iz stana poželjeli još puno godina ispunjenih zdravljem, ljubavlju i blagostanjem.

A njoj, naravno, da jednog dana zaista postane slavna.

 

Portal Analitika