Politika

Preduzeto sve za rekonstrukciju mosta na Tari

Crnogorska i kineska strana preduzele su sve neophodne aktivnosti za uspješnu rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, ocijenila je Vlada. 
Preduzeto sve za rekonstrukciju mosta na Tari
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je danas usvojila Informaciju o projektu rekonstrukcije mosta sa predlogom pisma razmjene vlada Crne Gore i Kine, prihvatila tekst pisma i ovlastila potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića da ga potpiše. 

“S obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnom i složenom poslu, kako sveobuhvatne statičke i saobraćajne rekonstrukcije mosta i prateće infrastrukture, tako i zaštite njegove izuzetne kulturnoistorijske i ambijentalne vrijednosti, Vlada je ocijenila da su i crnogorska i kineska strana preduzele sve neophodne aktivnosti za njegovu uspješnu realizaciju”, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose sa javnošću. 

Kineska strana je, kako se navodi, preuzela obavezu da izradi projekat rekonstrukcije i ojačanja mosta, obezbjedi potrebne mašine, opremu i materijale za realizaciju, a troškove će pokriti iz sredstava bespovratne pomoći u okviru dva ugovora o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji potpisana između dviju vlada.

“Dodatna sredstva potrebna za projekat će se pokriti kroz sporazum o novoj bespovratnoj pomoći koju će Kina pružiti Crnoj Gori za ovu godinu”, pojašnjava se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o nedostajućim sredstvima za završetak radova na izgradnji Zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon. 

Navodi se da je Vlada, kako bi se obezbijedilo optimalno funkcionisanje prelaza i dobile sve upotrebne dozvole, zadužila Direkciju za saobraćaj da izvođaču za izvedene radove, iz sredstava Kapitalnog budžeta za ovu godinu, isplati do 150 hiljada EUR.

Vlada je usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore UNIDROIT Konvenciji o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima. 

Kako je saopšteno, UNIDROIT Konvencija se primjenjuje na zahtjeve koji se odnose na međunarodnu restituciju ukradenih kulturnih dobara i povraćaj kulturnih dobara odnesenih sa teritorije države ugovornice protivno njenom zakonodavstvu. 

Iz Vlade su rekli da se Konvencijom definišu rokovi u kojima je moguće podnijeti zahtjev za restituciju ukradenih kulturnih dobara, pravo naknade za posjednika tih dobra, u slučaju kada nije znao da je ono ukradeno, kao i procedure povraćaja nezakonito iznesenih kulturnih dobara. 

"Pristupanje UNIDROIT Konvenciji značajno je sa aspekta usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u ovoj oblasti", ocjenjuje se u saopštenju.

U cilju sprovođenja Zakona o bezbjednosti hrane i usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, Vlada je usvojila Uredbu o tretiranju hrane jonizujućim zračenjem. 

“Propisano je da se u Crnu Goru može uvoziti i stavljati na tržište samo hrana tretirana jonizujućim zračenjem koja potiče iz objekata koje je Evropska komisija uvrstila na listu odobrenih objekata za tretiranje hrane jonizujućim zračenjem”, precizira se u saopštenju.

Kako se navodi, donijeta je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o obrazovanju radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU za oblast pravne tekovine Unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava. 

“U diskusiji je istaknuto da je, imajući u vidu sve zahtjevniju fazu pregovaračkog procesa, kapacitet radne grupe ojačanpredstavnikom civilnog sektora i Sudskog savjeta, te da je na zahtjev Vrhovnog suda zamijenjen predstavnik ovog organa”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika