Politika

Crna Gora za vrijeme austrijskog predsjedavanja EU nastavlja da otvara pregovaračka poglavlja

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc saglasili su se danas u Budvi nakon zvaničnih razgovora da bi Crna Gora tokom austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom trebalo da nastavi sa otvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja.
Crna Gora za vrijeme austrijskog predsjedavanja EU nastavlja da otvara pregovaračka poglavlja
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja. Ovu moju nadu i očekivanje potvrdio je i Kancelar u razgovoru koji smo upravo završili“ – rekao je premijer Marković na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon bilateralnih razgovora vođenih u Budvi tokom konferencije koju je organizovala Privredna komora Crne Gore.

Austrijski kancelar izrazio je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori rekavši da dvije države njeguju kvalitetne ekonomske, kulturne i političke veze.

„Zato je Crna Gora jak partner našoj zemlji. Kao što znate Austrija je snažan podržavalac Crne Gore i ostalih država u Regionu na njihovom putu u Evropsku uniju. Mi podržavamo reforme koje sprovodite, podržavamo vaš put ka EU i mislimo da je EU kompletna jedino kada njen dio budu i zemlje Zapadnog Balkana. Iskorističemo svoje predsjedavanje Savjetom da vas podržimo“ – rekao je kancelar Kurc dodajući da se nada napretku i u preostala dva poglavlja.

Premijer Duško Marković je rekao da su razgovori potvrdili kvalitetne bilateralne odnose Crne Gore i Austrije i još jednom se zahvalio kancelaru Kurcu što na agendi drži politiku proširenja EU.

„Želio bih da zahvalim austrijskom predsjedavanju i kancelaru Kurcu na razumijevanju, što i pored ozbiljnih pitanja koja su na agendi Savjeta EU, pitanje proširenja i Zapadnog Balkana drži visoko na svojoj agendi. Zahvaljujući procesu evropskih integracija i Berlinskom procesu ekonomska i evropska perspektiva regiona je bolja nego i u jednom trenutku u poslednjih trideset godina. Kancelar razumije da je važno održati živom evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je proces pridruživanja objektivan i zasnovan na individualnom vrednovanju rezultata zemalja kandidata“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer Crne Gore je rekao da naš kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava, ekonomski rast i makroekonomska stabilnost, govore da je Crna Gora voljna i spremna da preuzme u skoroj budućnosti obaveze članstva u Evropskoj uniji.

„Mi želimo da zemlje članice u to budu potpuno uvjerene i sigurne da ćemo biti spremna članica koja neće unijeti probleme već spremnost da se zajedno sa ostalima bori za vrijednosti Unije. To radimo kao nova članica NATO, to radimo u regionu, to ćemo raditi i kada budemo članica EU“ – rekao je premijer Marković.

Portal Analitika