Društvo

Farbom na Spomenik crnogorske istorije

Nepoznati počinioci su uspjeli da oskrnave još jedan spomenik crnogorske istorije u Podgorici. Kao što možete vidjeti na fotografijama nepoznati počinioc ili počinioci su prije nekoliko dana ostavili trag zelenom farbom na spomeniku.
Farbom na Spomenik crnogorske istorije
Portal AnalitikaIzvor

Iako je do skoro spomenik bio pod nadzorom obezbjeđenja, huligani su uspjeli da pokažu svoje pravo lice divljaštva, nekulture i nepoštovanja obilježja crnogorske istorije.

Na podgoričkom Trgu nezavisnosti  31. jula 2017 godine svečano je otkriven spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik su otkrili ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Idejni tvorac spomenika je veliki crnogorski umjetnik Dimitrije Popović, a njegovu ideju u granit i mermer prenijeli su majstori preduzeća “Đole Marković”.

3

Na spomen-obilježju je ispisano ćirilicom: “Velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu 1820-1867 i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik je obnovljen 13.jula 2017. godine po uzoru na provobitni koji je otkriven 8. novembra 1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine”.

Postolje spomenika teško je 26 tona i napravljeno je od crnog granita “bengal blek”. Sam obelisk, visok 10 metara, težak je 18 tona, a on je odrađen od prilepskog mermera koji je kristalno bijel i jedan od najkvalitetnijih i najcijenjenih bijelih mermera na svijetu.

Boje spomenika nijesu sasvim slučajne, već imaju i svoje simboličko značenje.

“Crno postolje spomenika simbolizuje dramatični dio istorije Crne Gore, bijeli obelisk simbolika je novog vremena, napretka, prosperiteta i dinamike razvoja društva. Forma obeliska izvedena je iz forme mača, a zlatna linija po sredini, simobilizuje slobodu koja se brani borbom”, objasnio je ranije autor ovog djela.

 

2

- ,,Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje“, poručio je tada Bošković.

Osvrnuvši se na velike bitke crnogorske vojske, Bošković je kazao da je vojovoda Mirko, nepokolebljivi komandant, herojski i ponosno stajao na braniku države i slobode, predvodeći provjerenu crnogorsku vojsku u odsudnim ratovima i bojevima.

- ,,Vojvodska perjanica prva na grahovskom polju suvim je zlatom upisana u državnost Crne Gore. Strateg sa Grahovca, bio je i stanac u ostroških “devet krvavih dana”, kada su njegovom zaslugom spašene mošti svetitelja Vasilija. Vojskovođa, jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima nikada o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njihovu i našu“, naveo je ministar Bošković.

Ministar je tada kazao da se, zahvaljujući hrabrosti crnogorskih ratnika, Crna Gora objedinjavala, vraćala starim vrijednostima, svojim korijenima i potpunoj slobodi, a na takvim temeljima sazdana je i današnja multietnička i multivjerska Crna Gora, okrenuta najvećim civilizacijskim vrijednostima i zajednici modernih država.

“Neka je slava velikom vojvodi Mirku i  crnogroskim junacima. Njihova djela slavimo, a pregnuća slijedimo. Neka je vječna Crna Gora”, istakao je tada ministar.

I.K.

 

Portal Analitika