Abiznis

Marković: Ne trčimo za rokom učlanjenja u EU

Premijer Duško Marković rekao je na panelu posvećenom ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona da za zemlje Zapadnog Balkana EU perspektiva nikad nije bila izvjesnija kao i da Crna Gora ne trči za rokom učlanjenja.
Marković: Ne trčimo za rokom učlanjenja u EU
Portal AnalitikaIzvor

„Izazovi su brojni, nestabilnosti koje dolaze kao posledica procesa na globalnoj sceni“, rekao je on.

Kako je dodao, Balkan sprovodi svoju evropsku agendu a Srbija i Crna Gora su najdalje najdalje odmakle na tom putu.

„Crna Gora je otvorila 31 poglavlje, što je ozbiljan i veliki rezultat“, rekao je on i dodao da ovo nije tehnički, nego suštinski proces u zemlji i društvu.

Ne trčimo trku za rokom učlanjenja, podvukao je crnogorski premijer i dodao sa je ovo prilika da dodjemo u posjed evropskih vrijednosti, što je kompleksan i težak posao za Zapadni Balkan.

Na panelu učestvuje ipremijer Kosova Ramuš Haradinaj i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Iako je bio najavljen na panelu nije albanski premijer Edi Rama.

Panel prate i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji su jutros otvorili konferenciju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da Kosovo ima najniži javni dug u regionu, a moguće i na svijetu.

Kako je dodao, njihov cilj je da ne kasne za regijom.

„Kroz priznanje Kosova od strane Srbije biće riješeno zadnje otvoreno pitanje u regionu“, rekao je on na što je potpredsjednik Vlade Srbije rekao da je priznanje Kosova politička odluka i da nije tema panela.

Ljajić je rekao da Srbija izvozi na Kosovo robu vrijednu 500 miliona dolara. „To treba da bude tema panela.Fokusirajmo se na uklanjanje carinskih barijera.Da rješavamo probleme na koje možemo da utičemo.A priznanje je politička odluka“, rekao je on.

Konferenciji prisustvuje 700 učesnika i 64 novinarske ekipe.

Portal Analitika