Društvo

Bar ostaje bez vrtića u narednih pet godina?

Da li će Bar dobiti dječji vrtić na planiranoj lokaciji ili će doći do izmještanja tog objekta, ostaje nepoznanica do 12. novembra, kada to pitanje treba da se otvori na sjednici Skupštine opštine. No, ukoliko bude donijeta odluka da se zbog sječe čempresa stopira gradnja, Bar će ostati bez te ustanove, barem u skorije vrijeme, pišu Dnevne novine.
Bar ostaje bez vrtića u narednih pet godina?
Dnevne novineIzvor

Kako objašnjavaju sagovornici DN iz Ministarstva prosvjete i Opštine Bar, pomjeranje vrtića na drugu lokaciju podrazumijeva potpuno novu proceduru koja može trajati pet, šest i više godina, zbog čega nije isključena opcija izmještanja projekta vrtića iz Bara u Podgoricu.

“Sama procedura izgradnje ovog vrtića, da bi se došlo u ovu fazu, traje od 2010. kad su dobijeni urbanističko-tehnički uslovi. Zamislite sad da se u sve to krene ispočetka. Jer, ako se stopira izgradnja vrtića, zakon je jasan: mora se krenuti od nule: biće obavezno i mijenjati plan, proći kroz raspravu, raditi novi konkurs za projekat vrtića, sprovesti novi tender za izgradnju, i računajte u to žalbene postupke i sl… To ispod nekoliko godina ne može trajati. Pa evo, za ovaj vrtić je trajalo osam godina sa žalbenim postupcima”, ističe njihov sagovornik.

Naglašavaju da je upravo zbog toga, jedna od opcija izmještanje vrtića u Podgoricu.

“Kad će već nova procedura toliko trajati, mnogo logičnije bi bilo da se objekat gradi u Podgorici kojoj takođe fali mjesta, pa kad Bar izmijeni planska dokumenta, nađe novu lokaciju i postigne konsenzus oko toga, može opet konkurisati za izgradnju, u slučaju da se sklopi novi aranžman sa Svjetskom bankom. To su jedine opcije ako se stopira izgradnja. Treće nema”.

Ipak, ističu da se zbog svega navedenog nadaju da će se uspjeti da nađu najbolje rješenje koje će omogućiti izgradnju vrtića, ali i očuvati zelenilo grada.

Grupa građana Bara tokom vikenda je blokirala gradilište i najavila danonoćne proteste sve do promjene lokacije za izgradnju vrtića. Oni su poručili da neće dozvoliti sječu oko 80 čempresa koji se nalaze na toj lokaciji. Prikupili su više od 3.000 potpisa u peticiji koju su u ponedjeljak dostavili Građanskom birou opštine Bar, tražeći novu javnu raspravu oko lokacije budućeg vrtića. Nakon toga, u utorak su se oglasili i iz opštine Bar i obećali da će obustaviti radove do sjednice lokalnog parlamenta.

Portal Analitika