Svijet

Putin: Ako raskinemo - biće veoma opasno

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom razoružavanju dovešće do trke u naoružanju i do izuzetno opasne situacije.
Putin: Ako raskinemo - biće veoma opasno
Portal AnalitikaIzvor

To je izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

On je upozorio da evropske zemlje koje dozvole na svom tlu raspoređivanje američkih raketa, moraju da shvate da postoji moguća prijetnja nekog odgovora i da će ruske rakete biti uperene u njih. 

"Ako se takvi sporazumi raskidaju, onda ne ostaje ništa u pogledu ograničenja naoružanja. Situacija će biti, kako mislim, izuzetno opasna. Neće ostati ništa osim trke u naoružanju", rekao je Putin na konferenciji za novinare poslije sastanka sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom. 

Putin je izrazio nadu da o tom pitanju razgovara s američkim kolegom Donaldom Trampom 11. novembra u Parizu na komemoraciji povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. 

Tramp je nedavno izjavio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina, u sovjetsko vrijeme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje. 

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. 

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Portal Analitika