Politika

Konačna odluka biće definisana u petak

Kolegijum predsjednika Skupštine odlučio je juče da u petak definiše konačnu odluku o formiranju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koja bi trebalo da bude usvojena na sjednici parlamenta 30. oktobra.
Konačna odluka biće definisana u petak
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je novinarima da je na sjednici Kolegijuma bilo „različitih razmišljanja“, ali da će u petak definisati sve. Istakao je da u radu Kolegijuma učestvuju gotovo svi poslanici obuhvaćeni poslaničkim klubovima, nakon što se juče priključio i član novog kluba SNP-Demos.

On je rekao da će odluka o formiranju privremenog odbora biti prva tačka dnevnog reda na zasijedanju koje počinje 30. oktobra. Prema njegovim riječima, odmah nakon rasprave biće glasanje o odluci, kako bi se ona objavila u Službenom listu Crne Gore i da bi tokom tog skupštinskog zasijedanja izabrali članove odbora.

- Mislim da time štedimo vrijeme, da ne ostavljamo da to uradimo na narednoj sjednici Skupštine, kao i da time pokazujemo da što prije želimo da počnemo sa radom - naglašava Brajović.

Predsjednik parlamenta kaže da je Demokratski front na Kolegijumu insistirao da u sastavu privremenog odbora budu oni koji učestvuju u glasanju o formiranju tog tijela, bili za ili protiv, ali ne i oni koji ne učestvuju u radu parlamenta.

- Većina drugih je smatrala da treba da pokažemo otvorenost. Da ostavimo mjesto da se eventualno u narednom periodu pridruže. Ovdje mislim na formirani klub Demokrata, jer preostao je samo jedan poslanik Ure koji ne može da učestvuje u radu odbora jer ne može da formira klub - rekao je Brajović.

O tome, kaže on, kao i nekim sitnim tehničkim detaljima, konačan stav zauzeće u petak.

- Mislim da smo uradili dobar posao, prilično širok obuhvat kojima će se baviti privremeni odbor - rekao je predsjednik parlamenta.

Brajović je saopštio da je rok kao završetak rada odbora 30. septembar naredne godine, da bi se ostavilo plenumu da donese sve zakone iz izbornog zakonodavstva koji se budu dogovorili na odboru. On je rekao da će privremeni odbor predložiti Kolegijumu način nadzora implementacije donesenih rješenja.

- Oko toga smo se jedino mogli dogovoriti. Svi detaljniji zahtjevi nijesu imali podršku - kaže Brajović.

On je kazao da ne očekuje da će doći do nekih većih izmjena ili amandmanskog djelovanja na originalni tekst odluke. Govoreći o zastupljenosti poslanika u radu privremenog odbora, Brajović je objasnio da je osnovni predlog da od 14 mjesta sedam pripada vlasti, a sedam opoziciji.

- Svi poslanički klubovi će svakako imati po jednog predstavnika. Drugo, raspodjela van toga, do sedam, pripada najjačim partijama u opoziciji. Što se tiče vlasti, postigli smo dogovor da manjinski klub ima dva predstavnika. Znači, biće ili pet predstavnika po jednom klubu, a koji postoje u opoziciji, dok će dodatna dva pripasti DF-u - objasnio je Brajović.

Šef posebnog poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović novinarima je kazao da u prijedlogu odluke o formiranju odbora nema djelova vezanih za formiranje vlade državnog jedinstva koja bi sprovodila zakonska rješenja.

- Takođe, nema ni zahtjeva da sastavni dio budu i predlozi izbornih zakona koji su već bili, ili su u proceduri, odnosno predlog radne grupe koji je pao na plenumu i njegov predlog koji se odnosi na otvaranje izbornih lista – rekao je Damjanović.

On kaže da zbog toga razloga, kao član Kolegijuma, neće potpisati ovaj prijedlog odluke. Damjanović smatra da je dobro što je prihvaćeno da bude formirano privremeno radno tijelo parlamenta, a ne radna grupa.

Prema prijedlogu odluke koja je dostavljena Kolegijumu, a koju je Pobjeda objavila dan ranije, predsjednik odbora biće iz najbrojnijeg kluba parlamentarne većine, a njegov zamjenik iz najvećeg opozicionog poslaničkog kluba. Predsjednika odbora, njegovog zamjenika i članove odbora, na prijedlog Administrativnog odbora, biraće Skupština.

Portal Analitika