Abiznis

Pala cijena nafte zbog Saudijske Arabije

Cijene nafte potonule su na međunarodnim tržištima na 78 dolara nakon što je Saudijska Arabija objavila da po potrebi može u kratkom roku osigurati snabdijevanje tržišta, umirujući ulagače uoči stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.
Pala cijena nafte zbog Saudijske Arabije
index.hrIzvor

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 1,81 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,27 dolara nižoj cijeni, od 68,09 dolara.

SAD će početkom novembra uvesti sankcije iranskom naftnom sektoru, najavljujući da mu je cilj potpuna blokada iranskog izvoza. Ostali proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili manjak.

Saudijski ministar energetike Kalid al-Falih izjavio je danas na konferenciji u Rijadu da je stanje na tržištu nafte "dobro", izrazivši nadu da će proizvođači u decembru potpisati sporazum kojim će proširiti saradnju na praćenje i stabilizaciju tržišta.

"Odlučićemo postoje li kakvi poremećaji u snabdijevanju, posebno s obzirom na predstojeće sankcije Iranu", rekao je Falih. "Zatim ćemo nastaviti u skladu sa dosadašnjom politikom, koja predviđa podmirivanje eventualne veće potražnje kako bi kupci bili zadovoljni", dodao je on.

Falih je kazao i da ne isključuje mogućnost da Saudijska Arabija poveća sadašnju proizvodnju za milion do dva miliona barela dnevno.

"Saudijski ministar energetike dao je još materijala onima koji spekulišu s padom cijena energenata", zaključio je analitičar PVM Oila Stiven Brenok.

Portal Analitika