Politika

Đukanović: Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim investitorima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović stigao je u Ženevu gdje učestvuje na Samitu globalnih lidera tokom Svjetskog investicionog foruma UNCTAD-a koji se održava do 26. oktobra.
Đukanović: Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim investitorima
Portal AnalitikaIzvor

''U Crnoj Gori gradimo transparentan sistem koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora. Među njima je značajan broj tzv. "globalnih igrača" koji su u jednoj maloj ekonomiji pronašli ne samo izazove za svoje projekte, već i sigurnost, stabilnost i jasna pravila. Istovremeno, oni su postali promoteri Crne Gore kao prestižne i kvalitetne investicione destinacije. Rezultati koje smo postigli svjedoče o strateškoj odlučnosti da u kontinuitetu poboljšavamo uslove za strane investitore. To potvrđuje i statistika UNCTAD-a. Jugoistočna Evropa je 2017. godine privukla 5,5 milijardi stranih direktnih investicija, što predstavlja rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu. U Crnoj Gori je u istom periodu rast iznosio 30 odsto. Strane direktne investicije u periodu od obnove nezavisnosti 2006. do danas su u evropskom vrhu mjereno i per capita, i po učešću u BDP - oko 800 eura po glavi stanovnika, odnosno oko 18% BDP prosječno godišnje'', kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović na prvom Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu.

Đukanović je dodao da je prethodno navedeno dalo važan impuls prosječnom ekonomskom rastu u istom periodu od preko 3 odsto na godišnjem nivou. Neto priliv SDI u tom periodu iznosi preko 6 milijardi eura.

''Da je Crna Gora otvorena zemlja i dio globalnih tokova potvrđuje i turizam sa učešćem od preko 20% u BDP. U državi koja ima oko 650.000 stanovnika, broj turista u 2017. iznosio je oko 2 miliona. U tekućoj godini rast bilježe i drugi sektori poput industrije i građevinarstva što je uticalo na ubrzanje realnog rasta izvoza roba i usluga. Kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede, Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim investitorima. Harmonizovali smo zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU. Kroz efikasnije pravosuđe i institucije koje pružaju zaštitu i sigurnost nesmetanog poslovanja, ojačali smo vladavinu prava. Reformisali smo bankarski sistem, izjednačili domaće i strane investitore u pogledu svih prava, liberizovali spoljno-trgovinski sistem. Pri tom koristimo euro kao valutu, što jasno ukazuje da povećanje novčane mase ostvarujemo samo na tržištu'', istakao je Đukanović.

bok-4820

On je dalje naveo da sa stopom poreza na dobit od 9 odsto i na dohodak fizičkih lica 9 odsto, odnosno 11 odsto, Crna Gora ima konkurentan poreski sistem.  

''Na putu smo da postanemo energetsko čvorište regiona. Privodimo kraju, zajedno sa Italijom gradnju podmorskog kabla između dvije zemlje, i 400kV dalekovoda koji povezuje Crnu Goru, Srbiju i BiH, što će region povezati sa energetskim tržištem Evrope. Ovaj projekat kofinansira EU kroz Berlinski proces. Stopa ekonomskog rasta u Crnoj Gori u 2017. iznosila je 4,74%, dok u prvom i drugom kvartalu 2018. godine iznosi 4,5 i 4,9 odsto respektivno. Investitori imaju direktne finansijske podsticaje za nove projekte, poreske olakšice u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije za zapošljavanje u biznis zonama, i konkurenciju između lokalnih samouprava u određivanju visine taksi i lokalnih poreza u cilju privlačenja novih investicija. Ipak, za nas su u prvom planu vrijednosti savremene civilizacije koje osvajamo, jer one daju našem društvu prednost na dugi rok. Jedna od ključnih ekonomskih vrijednosti je otvorenost naše ekonomije'', kazao je Đukanović.

milounctadwefKako je dalje naveo politička stabilnost, članstvo u NATO-u, liderstvo u odmaklom pregovaračkom procesu sa EU, članstvo u STO i brojni zaključeni ugovori o slobodnoj trgovini koji omogućavaju pristup tržištu od 800 miliona korisnika, jasno potvrđuju političke vrijednosti koje je Crna Gora usvojila i koje afirmiše.

''Spoj izgrađenih ekonomskih i političkih vrijednosti, i naše uporno nastojanje da ih dalje jačamo, naša su legitimacija da imamo stalno otvoren poziv zainteresovanim investitorima da započnu biznis u našoj zemlji, i doprinesu ne samo jačanju ekonomske saradnje, već i podizanju socijalnih, kulturnih, naučnih, upravljačkih, tehničkih i tehnoloških standarda. Želim da se zahvalim UNCTAD-u na podršci za uspostavljanje elektronskog portala propisa Crne Gore. Na ovaj način podigli smo nivo transparentnosti i regulativu učinili lako dostupnom zainteresovanim investitorima i javnosti'', kazao je Đukanvoić.

milounctadwif2Prema njegovim riječima prepoznajući značaj rada UNCTAD-a i vrijednost Svjetskog investicionog foruma, Crna Gora je uvažena mogućnošću da doprinosi realizaciji zajedničkih ideja i jačanju zajedničkih vrijednosti.

''Cijenim i podržavam izuzetnu priliku koja nam je ukazana da zajedno radimo u pravcu unapređenja politike u oblasti investicija radi ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja do 2030. U tom kontekstu prepoznajem potrebu da isto tako zajedno potvrdimo razvojne koristi koje donose trgovina i investicije. Izolacija iz tokova globalne ekonomije samo može da udalji zemlje od postavljenih ciljeva iz Agende. Stoga, jedini smjer našeg djelovanja će  biti rad u pravcu stvaranja ambijenta u kojem strane investicije i slobodna trgovina mogu da napreduju, i da se postavljeni ciljevi održivog razvoja tako realizuju. Sve drugo, bilo bi nedovoljno odgovorno prema sadašnjim, i prema budućim generacijama'', zaključio je Đukanović.

 

Portal Analitika