Društvo

Nepoznata srpska NVO zakazala proslavu Podgoričke skupštine

 Širom Budve i Boke juče su ponovo osvanuli bilbordi kojima se najavljuje proslava jubileja „100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja“, kojim se slavi Podgorička skupština, kao i ulazak srpske vojske u Budvu.
Nepoznata srpska NVO zakazala proslavu Podgoričke skupštine
Nova PobjedaIzvor

Svečanost pod nazivom „Pokoljenja djela sude 1918- 2018“ biće održana, kako se navodi na bilbordima, 7. novembra u Budvi u hali Mediteranskog sportskog centra, a u organizaciji ,,Srpskog naroda Boke“, javnosti do sada nepoznatog udruženja. Potpredsjednik opštine Budva i funkcioner Crnogorske partije, koja faktički daje većinu za vladajuću koaliciju,Vladimir Bulatović, nije mogao da kaže bilo šta o organizatoru manifestacije, navodeći kako o tom udruženju ne zna „apsolutno ništa“. Tvrdi i da Opština Budva ne stoji iza isticanja bilborda i organizacije manifestacije, koja je najavljena.

ORGANIZACIJA

- Sve što znam o tim bilbordima je ono što sam pročitao u medijima. U opštini Budva postoji samo jedna organizacija svečanog događaja, a to je 22. novembar – Dan opštine. Tim povodom opština se već organizovala, formirano je tijelo koje se bavi organizacijom te manifestacije. To je dan kada se ukazuje poštovanje svim precima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi i koji su pokazali da su sloboda, jednakost i ljudsko dostojanstvo ideali za koje se borimo – kazao je Bulatović Pobjedi. Dodao je i kako mu je apsolutno nepoznato ko je inicirao i platio postavljanje tih bilborda. - Na njima sam vidio da se kao organizator pominje ,,Srpski narod Boke“. Da li je to zasebna organizacija ili funkcioniše u okviru neke političke partije, ja ne znam. Odgovorno tvrdim da Opština Budva nijednim svojim djelom ne učestvuje u ovom – poručio je Bulatović.

Da opština ne stoji iza organizovanja proslave potvrdio je i menadžer grada i funkcioner Demokratskog fronta Milo Božović. Međutim, za razliku od Bulatovića, Božović nije djelovao kao osoba neinformisana o organizaciji proslave jubileja i udruženju ,,Srpski narod Boke“. - Za dan-dva ćete imati kompletnu informaciju i o akciji i o bilbordima, i o proslavi i o jubileju. Odredićemo pi-ara pa će vam on sve objasniti. Opština Budva ne stoji iza ovoga – rekao je Božović Pobjedi.

Prije samo nekoliko mjeseci, bilbordi u Budvi bili su jedna od glavnih tema. I tada su slaviliPodgoričku skupštinu. Tada je iza osnivanja „Odbora za proslavu stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu“ stajao prvi čovjek Skupštine opštine Budva Đorđije Vujović iz Demokratskog fronta. U odboru su bili i lokalni funkcioneri dijela vladajuće koalicije iz Socijalističke narodne partije i Fronta, sa predsjednikom te grupacije Marko Carevićem na čelu, koji bi trebalo da krajem godine preuzme rotirajući dvogodišnji mandat predsjednika opštine Budva.

SKANDAL

Mnogi iz vlasti i civilnog sektora tada su poručivali da je ovo skandal, provokacija, udar na ustavni poredak zemlje i ruganje crnogorskom suverenitetu, naciji i državi. Podnijete su i krivične prijave, i to od Crnogorskog pokreta, koji je tužio sve one koji su bilborde postavili. Tada su postavljanje bilborda osudili Vlada, Ministarstvo kulture i brojne političke partije. Iz Vlade je najavljeno da proslavu Podgoričke skupštine neće dozvoliti.

Podsjećanja radi, vladajuća koalicija u Budvi, koju tada nije činila Crnogorska, sredinom aprila ove godine je duž Jadranske magistrale od Jaza do Petrovca postavila bilborde u čast navodnog ulaska Srpske vojske u Budvu na Mitrovdan 1918. godine. Sporni plakati izazvali su negodovanje javnosti, jer se njima falsifikuje istorija, omalovažava država Crna Gora i osporava njen građanski koncept, a uklonjeni su tek krajem jula, budući da je tada, kako je objašnjeno, istekao rok na koji su zakupljeni. 

Božović neće da kaže ko je zakupio bilborde

Menadžer Budve Milo Božović sinoć nije želio da odgovori na pitanje čiji su bilbordi, odnosno ko ih je zakupio za isticanje ovih plakata. - Ta informacija nije bitna. Opština Budva ne stoji iza toga, rekao je Božović na ponovljeno pitanje Pobjede.

Portal Analitika