Politika

Vujanović u Kairu

Bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas se u Kairu obratio na otvaranju Internacionalnog simpozijuma posvećenog Islamu i Zapadu   u izlaganju konstatujući:
Vujanović u Kairu
Portal AnalitikaIzvor

Religije imaju i bogatu i raznoliku istoriju i veliki uticaj na kulturu, umjetnost, filozofiju i, generalno, na oblikovanje svakog društva. U svom teološkom jezgru afirmišući najveće moralne vrijednosti religije upućuju poruke mira, sklada i solidarnosti sa jasnom misijom da društvo bude zdravije, snažnije i prosperitetnije. Zato su sve monoteističke religije i hrišćanstvo i islam i judaizam posebna vrijednost sa neprocjenjivo značajnom misijom.

Medjutim, istorija je pokazala i pokazuje da se plemenita misija svake religije može zloupotrebiti. Da umjesto dobra kome je svaka religija posvećena može da izazove zlo zloupotrebom vjernika i njihovom pogrešnom predstavom smisla vjere. Savremenost svjedoči takvu zloupotrebu islama. Zloupotrebu koja produkuje ljudske žrtve i patnje, stradanja zloupotrebljenih vjernika, protivno plemenitoj misiji samog islama. Islam, kao globalno vrijedna religija, ali i kultura i civilizacija, se temelji na osudi svakog nasilja i poštovanju tolerancije i suživota. Sloga, mir i milosrdje su suštinska poruka islama.

Od posebne vrijednosti je poruka i mudrost Kurana " Ne držite stranu onih koji su nepravedni.." a, takodje, i veliki uput Poslanika Muhameda iz njegovog Oproštajnog hadja da je uništenje svakog čovjeka uništavanje čovječanstva i da je proklet onaj koji to čini. Dužni su svi, uključujući i posebno vrednujući sveštenstvo islama, da učine sve, ali baš sve, da spriječe zloupotrebu islama.

Mi u Crnoj Gori to činimo snažno i kontinuirano. I društvo i država i Islamska zajednica Crne Gore. Pretvaranje vjernika u teroriste i žrtvovanje njihovih života u zloupotrebi islama, sa zlom za nedužne i zlom za sami islam mora se sprečavati djelovanjem svih. Države koja svim instrumentima sprečavanja, otkrivanja i kažnjavanja mora da djelije i preventivno i represivno. I to država Crna Gora i čini. Ali i Islamske zajednice Crne Gore čiji imami snagom svoje riječi, uticaja i poruke treba da budu moćna brana zloupotrebe islama.

Dužan sam i ovdje da iskažem poštovanje imamima Islamske zajednice Crne Gore i njenom reisu koji su svojom punom posvećenošću sprečavali zloupotrebu islama. Spriječavali u džamijama i vjerskim službama ali i u pojedinačnim razgovirima sa vjernicima svuda pa i u njihovim domovima. Islamska zajednica Crne Gore je značajno zaslužna da je relativno mali broj vjernika iz Crne Gore bio na ratištima ili mobilisan za akcije terorizma. Zato im i država i društvo iskazuju poštovanje i ističu ih za primjer.

Vjerujući u izvjestan i trajan uspjeh vrijednosti i plemenitosti islama nad njegovom zloupotrebom tom uvjerenju, na ovom skupu, dajem dominantan značaj.

 

Portal Analitika