Svijet

Da li trag ubistva vodi do princa?; Princ: Čemu buka?

Sada je jasno, Džamal Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ono što svijet očekuje je da li će trag ubistva dovesti do saudijskog princa.
Da li trag ubistva vodi do princa?; Princ: Čemu buka?
agencijeIzvor

Podsjetimo, novinar "Vašington posta" saudijskog porekla ušao je u konzulat 2. oktobra i iz njega nije izašao. Više od dvije nedjelje niko nije znao njegovu sudbinu, a zvanični Rijad je ćutao, čak i kada su istražitelji krenuli njegovo tijelo da traže u obližnjoj šumi.

Zvanično, Rijad je priznao da je Kašogi stradao u konzulatu, po njihovoj verziji greškom. 

Zadavljen je, potom mu je telo zavijeno u tepih i izneseno iz konzulata, a jedan od specijalaca koji je stigao iz Saudijske Arabije prerušio se u Kašogija i napustio konzulat, kako bi izgledalo da je novinar živ.

Danas su već objavljene i te slike kao dokaz. 

slike-sa-kamere

Jedini saudijski zvaničnik koji je pomenuo riječ ubistvo je ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir koji je izjavio da je Kašogi ubijen u "neovlašćenoj operaciji" i da to "predstavlja ogromnu grešku". 

Saudijci su objavili da je u vezi te "greške" i "neovlašćene operacije" uhapšeno 18 osoba. U trenucima kada je svijet saznao jezive detalje ubistva Kašogija, saudijski kralj i njegov "omiljeni sin" kako zovu princa Muhameda bin Salmana uputili su saučešće Kašogijevom najstarijem sinu. Tom viješću "pohvalili" su se i na državnoj televiziji. 

Neki bi možda rekli da je riječ o pravom licemerju jer je upravo mladi princ taj s kojim se ovo ubistvo i povezuje, od starta. Naime, fotografije i poruke saučeća otišle su u javnost nakon što je otkriveno kako je princ Muhamed navodno šokiran načinom na koji je zapadna javnost prihvatila incident u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj.

Izvor blizak dvoru otkrio je za "Vol strit džurnal" da su princ i kralj isprva bili vrlo ravnodušni o cijelom slučaju, ali su se naknadno zabrinuli kada je pritisak svjestke javnosti postao ozbiljan i kada je cio slučaj zaprijetio da poljulja ionako krhk ugled Saudijske Arabije. 

Prema drugom izvoru na koji se poziva "Vašington post", najviše je bio iznenađen princ koji uopšte nije shvatao u čemu je toliki problem. Ali, izgleda da će se princ još "duriti", ocjena je svjetskih medija, jer zapad ne namjerava da stane u vezi slučaja ubistva Kašogija, prenio je Jutarnji list. 

Izvori američkih medija konstantno se danas vraćaju baš na "šokiranost" saudijskog princa, koji je prije par godina izveo pravi mali državni udar kada je pohapsio druge prinčeve. 

Ti mediji navode da je princ Muhamed zvao i zeta američkog predsjednika Džerada Kušnera 10. oktobra, s kojim je razgovarao o Kašogiju, dakle osam dana od nestanka novinara i navodno pitao "čemu toliko zgrožavanje" svjetske javnosti, piše "Dejli mejl". 

Isti medij navodi da su mladom princu Kušner i Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džohn Bolton tada rekli da će morati da otkrije sve pojedinosti Kašogijevog nestanka. 

Od tada američki predsjednik Donald Tramp pokušava da umanji priče koje su već procurile u javnost o tome kako je njegov zet izuzetno blizak sa spornim princom. Ali, kada se ugase svijetla u Beloj kući, Trampu nije svejedno jer je to "prijateljstvo" postala omča oko vrata na svjetskoj sceni. 

Neki republikanci bliski Trampu čak tvrde da turski istražioci imaju snimke koji će dokazati da je Kašogi ubijen na još jeziviji način i smatraju da iza svega stoji princ Muhamed. 

U prilog toj tezi pišu i turske novine "Jeni Šafak" koje su objavile da je saudijski princ Mohammed bin Salman telefonski razgovarao sa saudijskim novinarom neposredno prije nego što je ubijen. Kako je list naveo, Kašogi je pijre kobne posjete bio u saudijskom konzulatu, gdje je pristojno dočekan, ponuđen čajem, a zatim mu je zakazana naredna posjeta kako bi dobio dokumente za vjenčanje. 

Kada je drugi put došao u posjetu, pripremljena mu je zamka, prenosi Index.hr. Novinara su okružili, zadržali na silu i potom mu pružili telefonsku slušalicu. "Kašogija je uhvatio saudijski tim u zgradi konzulata, a potom je princ Muhamed razgovarao sa Kašogijem telefonom i zamolio ga da se vrati u Rijad", kaže se u izvještaju turskih novina. Kako se navodi, Kašogi je odbio ponudu princa zbog straha da će biti uhapšen i ubijen ako se vrati u Saudijsku Arabiju, a nakon toga, on je zaista i ubijen.

(foto: tanjug/ap)

Portal Analitika