Kultura

Niz manifestacija povodom Dana Austrije u Crnoj Gori

Austrijska ambasada u Crnoj Gori i Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore šesti put za redom organizuju DANE AUSTRIJE U CRNOJ GORI u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i austrijskim Saveznim ministarstvom za obrazovanje, nauku i istraživanje. Od 23.10. do 8.11.2018. u okviru Dana Austrije održaće se niz kulturnih i obrazovnih manifestacija u Nikšiću i Podgorici.
Niz manifestacija povodom Dana Austrije u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Dane Austrije otvoriće austrijska ambasadorka Ana Janković (Anna Janković) koja će se u utorak 23.10. u 9:30h u učionici 216 na Filoškom fakultetu u Nikšiću sresti sa studentima germanistike, nakon čega će od 10:30h austrijska spisateljica Ursula Vigele (Ursula Wiegele) studentima germanistike držati radionicu kreativnog pisanja.  

U srijedu 24.10. u 19h u Austrijskoj ambasadi u Podgorici biće organizovano književno veče Ursule Vigele (Ursula Wiegele), višestruko nagrađivane austrijske spisateljice koja će čitati iz svog najnovijeg romana Lom. Komadi. (Bruch. Stücke). Veče na njemačkom jeziku moderiraće mr Bernhard Unterer, lektor Austrijske akademske razmjene (OEAD) na Studijskom programu za njemački jezik i književnost UCG, a studenti germanistike Filološkog fakulteta UCG čitaće svoje prevode odlomaka iz romana na crnogorski jezik, nastale tokom prevodilačke radionice organizovane u okviru redovne nastave.

Spisateljica Ursula Vigele rođena je 1963. u Klagenfurtu u Austriji. Filozofiju je studirala na teološkim fakultetima u Austriji i Italiji, a magistrirala je u Insbruku 1988. godine. Od 1993. živi u Gracu, gdje je prvih 15 godina radila kao lektor. Posljednjih godina je zaposlena u oblasti socijalnog staranja i vodi radionice kreativnog pisanja, kao i didaktičke radionice za nastavnike njemačkog kao stranog jezika. Književne prvijence objavljivala je u časopisima i antologijama. Njen debitantski roman Violončelo, nizvodno (Cello, stromabwärts) pojavio se 2011. u izdanju Drave. Godine 2015. objavila  je svoj drugi roman U kuli od stakla (Im Glasturm). Ursula Vigele višestruko je nagrađivana za svoj književni rad. Između ostalih dobitnica je i nagrade za potporu književnosti grada Graca (2015), književne nagrade Gospođa Ava (2015) i nagrade Koruškog udruženja književnika za savremenu književnost (2018).

ursula

U četvrtak 25.10. i petak 26.10. na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u učionici 216 od 14h biće prikazani austrijski filmovi Toni Erdman rediteljke Maren Ade i Osveta (Revanche) reditelja Geca Špilmana (Götz Spielmann).

Film Toni Erdman priča je o Vinfridu, nastavniku muzike sa izraženim smislom za humor i o njegovm odnosu sa ćerkom Ines, ženom od karijere koja putuje po svijetu. Njihov život okreće se glavačke, kada Vinfrid počne da se predstavlja kao poslovni trener Toni Erdman, ne bi li svoju kćer spasao od užasa finansijskog svijeta.

U filmu Osveta glavni junak je Aleks koji je ranije bio u zatvoru zbog sitne krađe. Ponovo na slobodi on počinje da radi kao dostavljač za direktoricu jednog bečkog bordela. Uprkos oštroj zabrani upušta se u aferu sa Tamarom, prostitutkom iz Urajine i sanja o bezbrižnom životu udvoje. Da bi to ostvario planira da opljačka banku, ali onda se dešava nešto neočekivano.

 

 

U ponedjeljak, 29. 10. i utorak, 30.10. za studente germanistike Filološkog fakulteta u Nikšiću predavanja će držati prof. dr Peter Ernst sa Univerziteta u Beču. Svjetski poznati lingvista održaće u ponedjeljak radionicu na temu „Jezik u politici“, a u utorak predavanje o Hitlerovom austrijskom njemačkom.

U utorak, 30.10. u 16:00h u gradskoj kući u Nikšiću biće otvorena izložba Barbare Cajdler (Barbara Zeidler) na temu „Odakle dolaziš“. Više informacija biće dostavljeno naknadno.

 

Manifestacija „Platforma – Kultura – Srednja Evropa“ održaće se u srijedu, 7.11. u 20:00h u Kulturno informacionom centru „Budo Tomović“ u Podgorici. Više informacija biće dostavljeno naknadno.

Manifestaciju Austrijski dani u Crnoj Gori za godinu 2018. zatvara koncert Agnes Palisano i Andreasa Tojfela (Andreas Teufel) na Filološkom fakultetu u Nikšiću, u četvrtak, 8.11. u 10:00h u učionici 216.

Portal Analitika