Društvo

Predstavljen rad o identitetu potomaka crnogorskih imigranata u Južnoj Americi

Prošle sedmice je na prestižnom Univerzitetu San Andres (Universidad de San Andrés) u Buenos Ajresu, Dragana Otašević stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore, odbranila je  magistarski rad pod nazivom “Odnosi između zemlje porijekla i zajednica potomaka imigranata kao uzrok očuvanja identiteta. Slučaj potomaka Crnogoraca u Argentini, Urugvaju i Peruu (2006-2017)"
Predstavljen  rad o identitetu potomaka  crnogorskih imigranata u Južnoj Americi
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom da je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti počela raditi na obnovi pokidanih veza sa svojom starom emigracijom u Latinskoj Americi, što je krunisano otvaranjem prvog diplomatskog predstavništva u Republici Argentini, cilj istraživanja je bio istražiti ove odnose i doći do saznanja na koji način su isti uticali na očuvanje identiteta u crnogorskim zajednicama u Argentini, Urugvaju i Peruu. Drugi cilj bio je  istražiti karakteristike, osjećaje, sjećanja i kulturnu zaostavštinu potomaka imigranata i u njima pronaći očuvane elemente crnogorskog identiteta.

U teorijskom dijelu rada je predstavljena teorijska analiza međunarodnih migracija i identiteta, opisana emigracija Crnogoraca ka pomenutim zemljama, njihova organizacija u emigraciji, kao i njihov identitet i odnosi sa zemljom porijekla kroz vrijeme. Sa druge strane, rezultati istraživanja su podijeljeni u dva dijela u čijem prvom dijelu je predstavljena analiza odnosa između Crne Gore i njene emigracije u Argentini, Urugvaju i Peruu u periodu između 2006-2017. godine, kao i uloga ambasade  Crne Gore u Republici Argentini u procesu organizovanja emigracije,  dok su u drugom dijelu analizirani podaci koji govore o očuvanim elementima crnogorskog identiteta u zajednicama potomaka imigranata u pomenutim državama. Rad obiluje i  izuzetno bogatim spektrom  preporuka koje se tiču odnosa Crne Gore i zajednica potomaka i očuvanja njihovog crnogorskog identiteta u budućnosti.

Članovi komisije, uvaženi argentinski profesori i specijalisti za migracije i razna migratorna pitanja Juan Carlos Radovic (Univerzitet Buenos Aires-UBA) Roberto Aruj (Institut za politike migracija i azila-IPMA) i Mariana Garcia (Nacionalni Univerzitet u Rosariju-UNR) ocijenili su rad ocjenom sobresaliente (istaknuta desetka) i istakli da isti predstavlja izuzetan doprinos daljem proučavanju međunarodnih migracija, kao i doprinos proučavanju pomenutog fenomena iz perspektive  međunarodnih odnosa s obzirom da je istraživanje izvršeno na međunarodnom nivou i da je crnogorski identitet analiziran iz perspektive spoljne politike Crne Gore. 

Takođe, istakli su da ovaj rad i preporuke u istom   predstavljaju značajne smjernice koje se mogu pratiti prilikom vođenja spoljne politike Crne Gore a u vezi sa njenom  emigracijom u Latinskoj Americi kao i u kreiranju raznih migratornih politika i programa Crne Gore koje mogu biti namijenjene  upravo ovoj emigraciji u budućnosti.

Otašević je kao jedan od osnivača Crnogorsko Argentinske Fondacije  zajedno sa predsjednikom  fondacije Miloradom Krivokapićem prvi put posjetila Argentinu 2014 godine. To je bio prvi poduhvat ove organizacije koji je imao za cilj upoznati se sa potomcima Crnogoraca u pomenutoj zemlji, saznati koje su njihove potrebe i istražiti njihove porodične priče a u cilju istraživanja njihovih korijena u Crnoj Gori.

Već 2015. godine Otašević je predstavila Ministarstvu prosvjete ideju i važnost ovog istraživanja za Crnu Goru a u sklopu aplikacije za Nacionalnu stipendiju za izvrsnost, za mlade istraživače i inovatore a koju joj je Ministarstvo kasnije dodijelilo  za magistarske studije Međunarodna politika i ekonomija na Univerzitetu San Andres.  Ovaj istraživački projekat podržale su i druge institucije, organizacije i pojedinci bez čije bi pomoći njegova realizacija bila  otežana. Rad predstavlja i veliki doprinos istraživanjima koje je sprovodio i koje sprovodi istraživač i aktuelni Ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović i svih onih koji rade na obnovi veza  između države matice i njene emigracije  u Latinskoj Americi, kao i uopšteno istraživanju crnogorskog identiteta.

Otašević  je takođe stipendista Međunarodne organizacije za migracije iz Buenos Ajresa a za magistarske studije Politika i upravljanje međunarodnim migracijama na Institutu za politike migracija i azila, Nacionalnog Univerziteta Tres Febrero, gdje se obrazuje za zvanje migrantologa.

Portal Analitika