Abiznis

Bartoniček: Telenor planira da zadrži poziciju lidera mobilne telefonije

Telenor planira da zadrži poziciju lidera mobilne telefonije u Crnoj Gori kroz diversifikaciju ponude, saopštio je akcionar i lider sektora telekomunikacija u PPF grupi, Ladislav Bartoniček i dodao da razmatraju da li poslovanje proširiti na druge telekomunikacione segmente.
Bartoniček: Telenor planira da zadrži poziciju lidera mobilne telefonije
MinaIzvor

“Lideri smo u oblasti mobilne telefonije u Crnoj Gori već 22 godine, što je izvanredan uspjeh koji svakako želimo da nastavimo. Naš glavni cilj je da tu poziciju zadržimo kroz diversifikaciju naše ponude, jačanje distributivnih kapaciteta u pripejd oblasti i novih proizvoda i ponude u postpejdu”, kazao je Bartoniček u intervjuu agenciji Mina-business.

On je rekao i da su početkom oktobra lansirali uslugu Telenor kućni internet, koji jasno pokazuje pravac kojim žele da idu, a to je pružanje usluge mobilnog i širokopojasnog interneta putem Telenor mreže.

PPF grupa nedavno je kupila Telenor u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj, za iznos od 2,8 milijardi EUR. To je najveće preuzimanje realizovano u telekomunikacionom sektoru centralno-istočne Evrope od 2011. godine.

“Zatvorili smo transakciju prije dva mjeseca i sada smo u fazi oblikovanja strategije za pojedinačne države, tako da je prerano da idemo u detalje budućih planova”, naveo je Bartoniček.

On je, na pitanje da li će fokus ostati na mobilnoj telefoniji ili planiraju razvoj fiksne telefonije i kablovske televizije, kazao da njihov apsolutni prioritet i dalje ostaje mobilna telefonija. 

“Što se tiče proširivanja naše ponude na fiksnu telefoniju, širokopojasni internet, IPTV i tako dalje, trenutno procjenjujemo mogućnosti i u fazi smo istraživanja”, rekao je Bartoniček.

On je dodao da Telenor nudi uslugu fiksne telefonije u biznis segmentu već četiri godine u Crnoj Gori, u čemu imaju veoma pozitivno iskustvo.

“Dakle, već smo u toj oblasti prisutni na neki način”, kazao je Bartoniček i dodao da nije uvijek konvergencija fiksne ka mobilnoj ili obrnuto najbolje rješenje za svako tržište, iako predstavlja generalni trend. 

On je, govoreći o tome šta korisnici Telenora mogu da očekuju u ponudi, ponovio da u kompaniji sada rade na kreiranju dugoročne strategije i planova za sve države u kojima su prisutni, uključujući i Crnu Goru.

“Vjerujemo da smo uspješni na tržištima na kojima poslujemo upravo zbog kvaliteta usluga i servisa koje pružamo. U tom smislu ništa se neće promijeniti, nijesmo skloni kompromisima u pogledu kvaliteta”, poručio je Bartoniček.

On je kazao da posmatraju uspješne prakse u svih šest država u kojima posluju u sektoru telekomunikacija, a to su Crna Gora, Srbija, Mađarska, Bugarska, Češka i Slovačka.

“Postoje određene sličnosti među tržištima i dosta ideja koje potencijalno možemo da iskoristimo“, dodao je Bartoniček.

On je, odgovarajući na pitanje da li će Telenor promijeniti ime, kazao da u ovom trenutku nema konkretnih planova. 

“Imamo nekoliko godina da odlučimo o imenu i strategiji brenda, jer je to dio ugovora koji smo potpisali, ali trenutno smo sasvim zadovoljni Telenor brendom”, saopštio je Bartoniček. 

On je, ocjenjujući crnogorsko tržište telekomunikacija, kazao da je, generalno govoreći, ono u nekoj vrsti stagnacije.

“Proteklih pet godina nema nikakvog rasta, već je sektor telekomunikacija u padu zbog kombinacije različitih faktora, kao što su relativno malo tržište i jaka konkurencija”, precizirao je Bartoniček. 

To, kako je kazao, nije trend koji je održiv i način na koji može da se napreduje i dodao da bi, u doba digitalizacije ekonomije, smanjeni prihodi onemogućili igračima na tržištu da investiraju u modernizaciju i razvoj infrastrukture. 

“Kada bi se trend pada tržišta nastavio, to bi se na srednji do duži rok odrazilo na kvalitet. Ono na šta mi računamo je upravo suprotno, jer se oslanjamo na digitalnu ekonomiju, nove uređaje koji dolaze, nove potrebe i trendove među korisnicima i planiramo da ih podržimo sa visoko kvalitetnom uslugom”, ocijenio je Bartoniček.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u više segmenata tržišta, kao što su bankarstvo i finansijske usluge, telekomunikacije, biotehnologija, osiguranje, nekretnine i poljoprivreda. PPF posluje od Evrope do Rusije, Azije i Sjeverne Amerike, u 22 zemlje na tri kontinenta.

PPF Grupa vlasnik je osnovnih sredstava u vrijednosti od više od 38 milijardi EUR i globalno ima 170 hiljada zaposlenih.

Portal Analitika