Kultura

Vinil iz dimenzije C-137

Ponovo će vas do suza nasmijati omaž Dejvidu Bouviju, a kad kompozitor Rajan Elder zablista u kidalici kosmičke tuge „Unity Says Goodbye“ - nećete imati utisak da je pretjerao  
Vinil iz dimenzije C-137
S. STAMENIĆ
S. STAMENIĆAutor
ObjektivIzvor

Put od urnebesne egzistencijalne krize olinjalog mizantropa do emotivnog oslobođenja vođenog gravitacijom obične američke porodice, mnogo je duži od svih intergalaktičkih putovanja Rika i Mortija, junaka istoimene animirane genijalnosti Adult Swima. U briljantnoj seriji, pored sjajne animacije i priče, tu veliku kosmičku ekspediciju i muzika u velikoj mjeri čini nezaboravnim iskustvom.

Dragocjen poziv

Fantastičnim avanturama starog naučnika sveznadara Rika i priglupog unuka zlatnog srca Mortija, baš muzika pruža jasan kurs - i otkriva da je tu riječ o manifestacijama, nerazdvojnim polovinama, egu i superegu iste osobe.

Nije slučajno to što je Mortijeva prva egzistencijalna kriza (kad mora da zakopa jednu od silnih verzija samog sebe u dvorištu iza kuće) praćena legendarnom „Look Down From the Bridge“ drim pop ikona iz benda Mazzy Star. Ili što je savršeno rječiti instrumental „For The Damaged Coda“ od Blonde Redhead izabran da isprati momenat kada Morti donosi odluku da uništi civilizaciju...

Zvanični soundtrack album serije djeluje dragocjeno. Kao da taj vinil stiže direktno iz Rikove dimenzije C-137 ili kao da je riječ o nekom dalekom pozivu za pomoć i prilici za početak kosmičke avanture. Niz najjačih, gusto zbijenih emotivnih momenata serije, pametno je razbijen laganim vinjetama beskrajnog humora.

Gorivo autoironije

Tako će vas ponovo do suza nasmijati omaž Dejvidu Bouviju, ovog puta u kompletnoj verziji „Goodbye Moonmen“ Džermejna Klementa (frontmen odlične grupe Flight of the Conchords). Još više će vas uveseliti hip-hop parodija „The Flu Hatin' Rap“ usred koje opasni reper zaboravi koji MC pseudonim nosi, a kad kompozitor serijala Rajan Elder zablista u kidalici kosmičke tuge „Unity Says Goodbye“ - nećete imati utisak da je pretjerao.

„Rick and Morty“ je vrhunski šou zato što uspijeva da prođe neogreban kroz silno asteroidno polje referenci i hipsterluka – i to na gorivu nepretencioznosti, sa velikom dozom autoironije. Zato se baš u idealnim momentima sa ploče oglasi Mali Rik sa urnebesnim SOS pozivima: „Vodite me odavde“ i „Pomagajte, umrijeću ovdje“ koje se ekspresno pretvaraju u najzaraznije refrene.

Rasterećen finiš

Ključni i najjači momenat albuma je pjesma „Do You Feel It?“, koja je proslavila sint pop bend dvije sestre iz Bruklina koje nastupaju pod imenom Chaos Chaos. Taj trenutak, kada Rik u drugoj sezoni pokušava i ne uspijeva da se ubije i pobjegne od ovog svijeta, postavljan je u središnji dio ploče.

Autori serije željeli su da malo spuste loptu na soundtrek albumu, pa je finiš veseo i rasterećen. Zato su i izbjegnute neke izvikanije i poznatije pjesme koje su do sada rotirane u seriji kao što je, na primjer, „Hurt“ od benda Nine Inch Nails.

Mana? Činjenica je kako je za ovo muzičko putovanje neophodna podloga. Da biste se otisnuli u galaksiju, morate da pogledate do sada emitovanu 31 epizodu. Opet, možda mu to i nije mana. Teško možete da zamislite 11 sati kvalitetnijeg televizijskog programa. 

Ocjena: 72/100

FOTO: genius.com

Portal Analitika