Politika

Vujičić: Ne čudi što se prijavljuje malo kandidata

Funkcija predsjednika Državne izborne komisije (DIK) jako je osjetljiva pa osobe od kredibiliteta ne žele da dođu u situaciju da budu sredstvo za političke trgovine, zato ne čudi da se na konkurse prijavljuje mali broj ljudi, smatra član tog tijela Zoran Vujičić.
Vujičić: Ne čudi što se prijavljuje malo kandidata
MinaIzvor

Administrativni odbor nije u ponedjeljak utvrdio predlog odluke o imenovanju predsjednika DIK, jer nijedan od prijavljenih kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova prisutnih članova Odbora.

Vujičić je ocijenio da je jasno da kandidati koji su se prijavili za mjesto predsjednika DIK-a nijesu ispunjavali i političke kriterijume koji su kao nepisano pravilo odlučujući uz biografiju.

funkcija jako osjetljiva profesionalci koji su od kredibiliteta prosto ne žele da dolaze u situaciju da ne budu izabrani ili budu sredstvo za politicke trgovine pa stoga ne cudi da se na konkursu prijavljuje mali broj ljudi“, kazao je Vujičić.

On je rekao da se do sada pitanje tumačenja nije postavljalo jer je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da se izborne komisije imenuju na četiri godine.

Vujičić je podsjetio da su izborne komisije opštinske, izborna komisija Glavnog grada, izborna komisija Prijestonice i Državna izborna komisija.

On je ukazao i da isto tako zakon nije jasno precizirao duzinu mandata predsjedniku i sekretaru državne izborne komisije cije funkcije su profesionalne.

„Ovo pitanje tumacenja dolazi u trenutku kada nema kandidata koji bi ispunili ocekivanja prije svega vladajuce vecine. I ovaj izbor i sve sto ga prati pokazuje da su nam kao drustvu neophodne reforme izbornog zakonodavstva koje ukljucuju i samu reformu DIK-a“, zaključio je Vujičić.

Portal Analitika