Kultura

Nova serija Metjua Vinera dosadnija je od muve

Površno skockano i predugo? Viner nije mogao da napravi goru kombinaciju. Nijedan gledalac meraklija neće željeti to da trpi u doba prestižne televizije.
Nova serija Metjua Vinera dosadnija je od muve
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Nevjerovatna priča o carskoj porodici Romanov, Metju Viner (kreator kultne serije „Mad Men“), pjesma „Refuge“ od Toma Petija i grupe Heartbreakers, zvjezdana glumačka ekipa sa Izabel Iper, Džonom Staterijem i Kristinom Hendriks na čelu... Sa ovakvim sastojcima u najavi, očekivalo se da antologijska serija „The Romanoffs“ bude proglašena za Faberžeovo jaje moderne televizije.

I zaista, Vinerov novi projekat jeste carsko uskršnje jaje – ali lažno. Jedno od mnogih Faberžeovih jaja koja su decenijama lutala svijetom lažno se „predstavljajući“ kao dio nasljeđa Romanovih.

Amazon je emitovao dvije od osam epizoda od kojih svaka ima zasebnu priču, koja se vrti oko jednog od nasljednika Romanovih u 21. vijeku. Međutim, dupla premijera bila je dovoljna da pokaže velike slabosti Vinerove antologije.

02-romanoviMizantrop i ljubav

Već nakon približno 20 minuta pilot epizode postaje jasno da Viner ovog puta gledaocima podvaljuje filmski umjesto televizijskog formata. Epizoda „The Violet Hour“ traje čak 84 minuta, mnogo duže od prosječne TV drame, a opet ostavlja utisak kao da njen kreator nije imao dovoljno vremena da razvije likove. Što je najgore od svega, djeluje razvučeno.

Površno skockano i predugo? Viner nije mogao da napravi goru kombinaciju. Nijedan gledalac meraklija neće željeti to da trpi u doba prestižne televizije.

Ruku na srce, serija jeste vizuelni bombon. Ima i zanimljivih dijaloga koje isporučuje simpatična glumačka ekipa. Ni glavna junakinja prve epizode, francuska bakica Anastazija (odlična Marta Keler), za prijatelje Anuška, nije nedopadljiva, uprkos tome što se ponaša kao perpetuum mobile za izbacivanje političkih nekorektnosti.

Međutim, dok Anastazija optužuje kućnu pomoćnicu Hažar (diznijevski simpatična Ines Melab) za terorizam i pokušaj trovanja i citira joj bitke u kojima su hrišćani porazili muslimane – samo zbog toga što nosi hidžab – vrlo brzo znate kraj njihove priče. „The Violet Hour“ je samo još jedna u nizu (poluskuvanih) TV instalacija o mizantropu kog je na kraju obrlatila ta prokleta ljubav.

Malecki službenik

Način na koji je Viner završio i pilot i narednu, epizodu „The Royal We“, priča je za sebe. Oba nastavka krunisana su obrtima koji bi trebalo da daju ovim pričama neočekivani šmek - i natjeraju gledaoce da ipak malo zavole i razumiju velike iluzije, neispunjene želje i rastuće nezadovoljstvo potomaka Romanovih. Ukratko, da ne ugase epizodu misleći da su ono što zaista jesu – plavokrvni š*pci.

Viner i sada voli svoje likove, kao što je obožavao i Dona Drapera i ostale junake „Mad Mena“. No, mnogo kraći antologijski format spriječio ga je da ih učini ljudima od krvi i mesa. Kad bi neko od protagonista serije „Mad Men“ učinio nenormalnu, hipernerealističnu stvar – taj postupak djelovao je prirodno, opravdano, istinito. Viner je uspijevao da ih opravda zato što je izgradio nevjerovatne likove, veće od života.

To mu nije pošlo za rukom u antologiji „The Romanoffs“. Odličan primjer je lik klasičnog nezainteresovanog američkog službenika Majkla Romanova (upečatljivi Kori Stol iz sjajne TV drame „Billions“). Druga epizoda „The Royal We“ prikazuje krizu njegovog braka sa suprugom Šeli (dopadljiva Keri Biše) poslije koje ona odlazi na carsko krstarenje, a Majkl ostaje u gradu da bi obavio porotničku dužnost – i zaljubljuje se u lijepu Mišel (Dženet Montgomeri), koleginicu iz sudske klupe.

Potonja nada

Već u trenutku kada Majkl izvodi trik u fazonu Henrija Fonde u klasiku „12 Angry Men“ (ne zbog pravde – nego da bi što duže ostao u Mišelinoj blizini), apsolutno ne možete da ga podnesete. On, jednostavno, od starta izgleda kao budaletina – i ostaje takav do kraja epizode.

Situaciju ne poboljšavaju ni romanovske reference, poput pravih Faberžeovih jaja, kozaka, fantastičnih kostima, patuljastog pozorišnog ansambla koji je stvarno igrao i zabavljao članove rojalne familije na dvoru... Sve je to lažni sjaj, jer prosto ne vidite poentu Vinerove priče.

Najgore od svega? Kad je riječ o antologijskim formatima, nada da će baš naredna epizoda biti „ona prava“ nikako da umre. Posebno kada vidite da baš u njoj igra veličina kao što je Izabel Iper. Tako da, ćeraćemo se još, Vineru. Da vidimo hoće li i ostatak serije biti dosadniji od muve.

FOTO: tvline.com / imdb.com

Portal Analitika