Društvo

PAM najavio žalbu i prijavu

Odluku Zavoda za intelektualnu svojinu da oduzme dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM) pozdravili su predstavnici turističke privrede i opštine Budva, koji smatraju da je ta odluka zakonita i opravdana.
PAM najavio žalbu i prijavu
PobjedaIzvor

U PAM-u smatraju da im je licenca oduzeta nezakonito i najavljuju krivičnu prijavu.  U saopštenju koje potpisuju predsjednik Upravnog odbora Srđan Bulatović i izvršni direktor Vasilije Raičević se ističe nezakonitost rješenja Zavoda za intelektualnu svojinu i nepoštovanje Zakona o autorskom i srodnim pravima.

-U Zakonu o autorskom i srodnim pravima, u članu 151, jasno je precizirano na koji način i zbog kojih razloga se može organizaciji oduzeti licenca. Nijedan od tih razloga nije iskorišćen kao argument u postupku oduzimanja licence. Isti član zakona propisuje i obaveznu proceduru u takvim slučajevima. Naravno, ni ta procedura nije ispoštovana, pa je logično izvesti zaključak da se radi o samovolji direktorice Zavoda, a motivima i razlozima za ovakvu odluku baviće se nadležno tužilaštvo – naglašavaju u PAM-u.

SPLENDID Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik kompanije Montenegro stars hotels grup, u čijem sastavu posluje i hotel Splendid Žarko Radulović nada se ,,da ćemo uskoro imati pravi PAM“ i smatra da je odluka Zavoda opravdana i zakonita.

- Nijesmo protiv toga da plaćamo, ali da plaćamo svi jednako i da to bude primjerena suma, koju može svako da plati. Od tog novca svi ljudi koji se bave muzikom treba da imaju koristi, a ne samo pojedinci – kazao je Radulović Pobjedi.

On smatra da bi u vezi rada PAM-a i Tužilaštvo imalo dosta posla, ali dodaje da su predstavnici te organizacije ,,veoma vješto do sada krili način i metode rada“.

- PAM je uzeo od moje kompanije stotine hiljada eura, a na sudu smo, meni nije jasno kako, gubili sporove sa njima – rekao je Radulović i dodao da su predstavnici Montenegro starsa insistirali da im PAM pokaže tarife, odnosno cjenovnik koji je zakonito donešen.

- Taj cjenovnik nikad nijesmo vidjeli, a gubili smo na sudu sporove vrijedne više od 100.000 eura. Sada uplaćujemo mjesečno PAM-u 12.000 eura, od čega je dio redovna uplata, a dio po presudi – kazao je Radulović, koji smatra da je do sada ova organizacija radila reketaški.

- Kako drugačije nazvati to što ja po krevetu plaćam PAM-u dva eura, HG Budvanska rivijera euro, a Maestral 80 centi. Kad sam to saznao ušao sam u spor sa njima i do danas im nijesam ništa mogao – naglasio je Radulović i ocijenio da je problem bio kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

- Promjenom rukovodstva u Zavodu, došli smo do, po meni pravičnog ishoda, jer su oni do sada pokrivali PAM. Sada od nas imaju punu podršku – naveo je Radulović.

Ulcinjska rivijera  Dugogodišnji direktor Zavoda Novak Adžić je razriješen u junu prošle godine, kad je na čelo došla Valentina Radulović Šćepanović.  Direktor Ulcinjske rivijere Radomir Mikan Zec kaže da su godinama bili u problemu zbog PAM-a i da im je trebalo ranije oduzeti licencu.

- Sigurno smo za 30.000 do 40.000 eura oštećeni zbog toga što su nam neobjektivno i nepravilno naplaćivali autorska prava. S njima smo na sudu i očekujem nadoknadu štete - kazao je Zec Anteni M. U rješenju o oduzimanju dozvole PAM-u od 15. oktobra navodi se da je Zavodu za intelektualnu svojinu, preko Ministarstva ekonomije, dostavljena inicijativa za oduzimanje dozvole PAM-u, kojom se ,,u bitnom ukazuje na presudu Privrednog suda P.br. 503/2016 od 9. juna 2016. godi ne i njenu sadržinu, na nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a“.

Privredni sud je ocijenio da PAM nije imao statut donesen na zakonit način.

Portal Analitika