Društvo

Sjećanje na veliku bitku iz NOB-a na Jelinom dubu

Grupa od  30-ak članova Udruženja boraca i antifašista Podgorice danas je podsjetila Jelin Dub, mjesto na kome se prije 77 godina odvijala prva velika bitka protiv italiajanskog okupatora, i položila vijenac na spomen obilježje.
Sjećanje na veliku bitku iz NOB-a na Jelinom dubu
Portal AnalitikaIzvor

Vijenac su položili Radomir Savković, Branka Rajković I Đorđije Ratko Rogošić. Bitka na Jelinom dubu, koju su izveli pripadnici tri bataljona Zetskog partizanskog narodnooslobodilačkog odreda, piperskog  “Jole Piletić”, kučkog “Marko Miljanov” i bjelopavlićkog “Bijeli Pavle”,  označila je  početak oružanih aktivnosti partizanskih jedinica u novim okolnostima.  

U prilog dobre organizacije i efikasnog izvođenja same operacije presrijetanja italijanske kolone govore rezultati. Italijani su imali 213 mrtvih, ranjenih i zarobljenjnih vojnika.  Zaplijenjene su velike količine oružja, hrane i drugog materijala. Uspjeh bitke dao je snažan podsticaj ostalim partizanskim  jedinicima u Crnoj Gori i širom Jugoslavije.

Tadašnji guverner Crne Gore zloglasni Pircio Biroli, nakon bitke, prihvatio je prijedlog  partizanske strane  da se povedu pregovori  o razmjeni zarobljenih italijana za odgovarajući broj interniranih Crnogoraca, kojim činom je okupator prvi put zvanično priznao Narodnooslobodilački pokret kao ratujuću stranu

U obraćanju prisutnima Miloica Dakić, član Predsjedništva SUBNORA Crne Gore, iznio je detaljan opis slavne bitke i istakao da je prisutvo sljedbenika i poštovaoca ove, ali i svih borbi  crnogorskog naroda tokom NOB 1941 – 1945. godine protiv okupatora, izraz sjećanja i trajnog poštovanja hrabrih boraca koji su slavno pali za slobodu svoje zemlje i svoga naroda . SUBNORA Crne Gore, istakao je Dakić, baštini tekovine NOB Jugoslavije i svih oslobodilačkih ratova za Crnu Goru, poštujući načela  ravnopravnosti i jednakosti  svih građana Crne Gore i svijeta bez obzira na boju, vjeru i naciju.

U uslovima danas učestalih pritisaka  na suverenitet i integritet naše države, ostajemo dosljedni idejama njihove uzvišene borbe  koje ostvarujumo u slobodarskoj  antifašističkoj Crnoj Gori koja sigurno korača ka ravnopravnoj zajednici evropskih I svih naprednih zemalja svijeta.

Delegacija UBNORA Podgorice, koju su činili Vojo Milošević, Sveto Mugoša i Mirjana Miljanić položila je vijenac na spomen obilježje u Biočima na kome su ispisana imena 54   građana Bratonožića i Kuča koje je okupator strijeljao u znak odmazde za poraz u bici na Jelinom dubu.

Portal Analitika