Politika

Izrečeno kazni u iznosu od 28.160 eura

Ukupan iznos izrečenih sankcija od 1. jula do 30. septembra ove godine za kršenje zakona o sprečavanju korupcije, finansiranju političkih subjekata, kao i lobiranju, je 28.160 eura – podaci su Agencije za sprečavanje korupcije.
Izrečeno kazni u iznosu od 28.160 eura
Portal AnalitikaIzvor

ASK je nadležnim sudovima podnijela 13 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

Sudovi za prekršaje riješili su 123 predmeta koji su pokrenuti na zahtjev Agencije, a izrekli 102 prekršajne sankcije, i to 78 novčanih sankcija i 24 opomene.

Za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, u dijelu koji se odnosi na provjeru imovine javnih funkcionera i državnih službenika koji imaju obavezu podnošenja izvještaja, izrečene su kazne u iznosu od 15.990 eura.

Za kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema podacima ASK-a, izrečene su kazne od 9.940 eura.

Novčani iznos za sankcije zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, u dijelu koji se odnosi na postupanje po prijavama i zahtjevima za zaštitu zviždača, bio je 1.700, a za kaznu iz oblasti sprečavanja sukoba interesa i ograničenja u obavljanju javnih funkcija – 530 eura.

Agencija je u izvještajnom periodu izdala i četiri prekršajna naloga u skladu sa članom 78. Zakona o sprečavanju korupcije, od kojih je jedan naplaćen u iznosu od 334 eura.

ASK je po zahtjevima javnih funkcionera i organa vlasti dala 62 mišljenja koja su obavezujuća za funkcionere i donijela jednu odluku u oblasti sprečavanja sukoba interesa, zatim 15 odluka u oblasti ograničenja u obavljanju javnih funkcija, kao i 24 odluke u oblasti provjere prihoda i imovine javnih funkcionera.

Na osnovu mišljenja i odluka Agencije javni funkcioneri su od 1. jula do 30. septembra ove godine podnijeli 34 ostavke, a organi vlasti izrekli su deset razrješenja i disciplinskih mjera.

Portal Analitika