Društvo

MUP značajan partner Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal

Ministarstvo unutrašnjih poslova i  u narednom periodu može računati na podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC), kako u implementaciji postojećih, tako i u otpočinjanju novih projekata, poručeno je na današnjem sastanku državnog sekretara Dragana Pejanovića sa Aleksandrom Šmitom,  predstavnikom za Jugoistočnu Evropu, šefom Regionalnog sektora za Evropu, Zapad i Centralnu Aziju u UNODC-u.
MUP značajan partner Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal
Portal AnalitikaIzvor

Državni sekretar Pejanović je ovom prilikom predstavio  dosadašnje aktivnosti Crne Gore  u okviru Regionalnog programa za Jugoistočnu Evropu za period 2016-2019. godine, koji je, kroz razmjenu iskustava, obuke i tehničku pomoć, doprinio  kvalitetnijem rješavanju kompleksnih pitanja s kojim se suočavaju organi za sprovođenje zakona.

Kao posebno značajne izdvojio je rezultate u oblasti kontrole kontejnerskog prevoza, vođenja finansijskih istraga,  borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, stranih terorističkih boraca, trgovine ljudima kao i ilegalne trgovine oružjem i narkoticima.

Takođe, iskazao je spremnost MUP-a da, na liniji ostvarenja progresa u reformama i pregovaračkom procesu, s naglaskom na pregovaračka poglavlja 23 i 24, nastavi da aktivno učestvuje u novom regionalnom programu koji je predviđen za period 2020-2023. godine.

Zahvaljujući na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji, šef Regionalnog sektora za Evropu, Zapad i Centralnu Aziju u UNODC-u, Aleksandar Šmit, izrazio je očekivanje da će  budući zajednički projekti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pranja novca i terorizma doprinijeti stvaranju stabilnog i održivog sistema koji ima kapacitete da odgovori na izazove u ovoj oblasti.

Na sastanku su  date smjernice za nastavak saradnje u predstojećem periodu,  utvrđene prioritetne oblasti saradnje,  u cilju sprovođenja zakona, postizanja još efikasnijih rezultata, kako na preventivnom tako i na operativnom planu.

Portal Analitika