Društvo

AZLP nije nadležna za slučajeve dobrovoljnog davanja ličnih podataka na društvenim mrežama

Agenciji se telefonskim putem ili putem predstavke obratilo više građana koji su, kako navode, svoje lične podatke, konkretno fotografije ličnih karata, u cilju učešća u nagradnoj igri dostavili na stranice na društvenim mrežama koje su sadržale podatke i obilježja crnogorskih privrednih subjekata - te da su naknadno saznali da se radi o tzv. lažnim stranicama - izražavajući zabrinutost što će se dalje desiti sa njihovim ličnim podacima. 
AZLP nije nadležna za slučajeve dobrovoljnog davanja ličnih podataka na društvenim mrežama
Portal AnalitikaIzvor

O tome da se radi o internet prevari, saopštili su i predstavnici kompanija čija su obilježja zloupotrijebljena.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije nadležna da postupa u situaciji kada je lice putem interneta odnosno društvenih mreža dobrovoljno dalo svoje lične podatke, kao ni da utvrđuje da li se radi o prevari, kazala je za Portal Analitika rukovodilac Odsjeka za predmete i prigovore u AZLP, Mirjana Volkov.

Neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka propisano je članom 176 Krivičnog zakonika CG kao krivično djelo, te shodno tome lica koja su prevarena mogu podnijeti krivičnu prijavu, dodala je ona.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, već o pojavi koja stvara sumnju da se radi o organizovanoj zloupotrebi ličnih podataka.

- Još jednom, apelujemo na građane da budu veoma oprezni i da vode računa kome i u koje svrhe dostavljaju svoje lične podatke - zaključila je Volkov.

Portal Analitika