Region

Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika, Đurić poručuje da još ništa nije riješeno

  Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zatražila je od generalnog sekretara UN da se okonča mandat Unmika. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da će se Srbija toj inicijativi suprostaviti svim političkim i pravnim argumentima.
Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika, Đurić poručuje da još ništa nije riješeno
RTSIzvor

Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka.

"Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim", rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije riješeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN koja je jedini pravni okvir.

"Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", naveo je Đurić.

Šta piše u pismu koje je Niki Hejli uputila Guteresu?

Niki Hejli je pismo u kojem od generalnog sekretara UN traži da se okonča mandat Unmika poslala 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mjesta ambasadora SAD u UN.

Ona je u pismu navela da je Unmik ostao nepromijenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbjednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije Unmika, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahtjeva od Generalnog sekreterijata da iskoristi svoj uticaj i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

 

Portal Analitika