Politika

Knežević i Medojević će se žaliti u roku od tri dana ili će morati u zatvor

Lideri DF-a Milan Knežević i Nebojša Medojević dobili su odluke Višeg suda u Podgorici, prema kojima im je određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da svjedoče.
Knežević i Medojević će se žaliti u roku od tri dana ili će morati u zatvor
Dnevne novineIzvor

Knežević je odbio da dostavi podatke specijalnom tužiocu o sudiji koji mu je navodno ponudio da za 10.000 eura ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine.

Ista kazna prijeti i Medojeviću zbog odbijanja da svjedoči o navodima da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uzeo mito od 100.000 eura.

Njih dvojica imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja. Ukoliko to ne učine, odluka će postati pravosnažna i moraće u zatvor, pišu Dnevne novine.

Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od avgusta ove godine uvažena je žalba pravnog zastupnika Kneževića, advokata Dušana Radosavljevića, čime je ukinuto prvobitno rješenje Višeg suda u Podgorici.

U obrazloženju rješenja Apelacionog suda navodi se da vijeće uopšte nije imalo zakonsku mogućnost da odlučuje po žalbi SDT-a, odnosno da mogućnost žalbe na odluku sudije za istragu nije ni postojala.

Pravo žalbe, kako su naveli, je postojala jedino na odluku sudije o novčanom kažnjavanju ili zatvoru, ali ne i na odluku kojom odbija određivanje zatvora svjedoku. Međutim, Vijeće Višeg suda u Podgorici nije se složilo sa takvim tumačenjem Apelacionog suda, tako da je ponovo donijelo indentičnu odluku.

Specijalno tužilaštvo tražilo je od Višeg suda da Kneževiću, zbog odbijanja da svjedoči o pomenutim navodima, odredi zatvor u trajanju do dva mjeseca, što je sudija za istragu odbio, nakon čega je SDT uložilo žalbu vijeću tog suda koje je žalbu uvažilo i odredilo zatvor do dva mjeseca, odnosno dok Knežević ne pristane da svjedoči.

Ovu odluku, međutim, Apelacioni sud je oborio i vratio na ponovno odlučivanje Višem sudu u Podgorici.

Zbog odbijanja da svjedoči o optužbama na račun glavnog specijalnog tužioca Katnića, i Medojević je kažnjen sa dva mjeseca zatvora.

Medojević je odbio da svjedoči u predmetu formiranom povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, platio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura u slučaju Carine.

Portal Analitika