Crna hronika

Husović ostaje u pritvoru

Potpukovnik Emin Husović (45), koji se tereti da je 25. juna, u službenim prostorijama Ministarstva odbrane, prijetio pištoljem direktorici Direktorata za materijalne resurse Almi Ljuljanaj, ostaće u pritvoru nakon što je Viši sud odbio zahtjev njegovog branioca da se u daljem toku postupka brani sa slobode.
Husović ostaje u pritvoru
Pobjeda/Portal AnalitikaIzvor

Advokat Dalibor Tomović, koji zastupa Husovića, kazao je za Pobjedu da su nakon što je odbijena žalba tražili da se pritvor zamijeni mjerom nadzora, odnosno da mu oduzme pasoš i da se javlja policiji, ali je sud i taj zahtjev odbio.

- Podnijeli smo žalbu Ustavnom sudu jer smatramo da nije obrazloženo zašto je Husović osnovano sumnjiv da je počinio krivična djela. Takođe, smatramo da je on proizvoljno u pritvoru, jer sud nije naveo konkretne razloge za opasnost od bjekstva, niti je razmotrio mogućnost da se brani sa slobode, s obzirom na to da je crnogorski državljanin, da radi u Vojsci i da mu je porodica ovdje – dodao je Tomović.

Husović se prvobitno teretio za pokušaj ubistva, ali je djelo prekvalifikovano i na teret mu se stavlja neovlašćeno držanje oružja i pokušaj napada na ovlašćeno službeno lice.

Prema navodima optužnog prijedloga, Husović je ušao u kabinet generalne direktorice Alme Ljuljanaj i pokušao da je napadne, jer je čuo da je planirala da ga premjesti sa mjesta samostalnog savjetnika na drugu poziciju.

U pokušaju napada ga je spriječio kolega Jovan Došljak koji ga je uhvatio oko struka, izveo ispred kabineta gdje su bile Jasna Jovanović, Elvedina Mandić i Miljan Dragaš.

Husović je, kako piše u aktu Tužilaštva, Dragašu i Došljaku rekao: „Sklonite se, pobiću vas“ i izvadio repetirani pištolj kalibra 9 milimetara i krenuo u kabinet Ljuljanaj.

Nakon nekog vremena pojavili su se Ivica Ivanović i Ljuljanaj. Tada je Dragaš, da bi spriječio Husovića da puca, uhvatio pištolj i snažno ga povukao ka podu.

- U tom trenutku okrivljeni je pritisnuo obarač i ispalio projektil koji je pogodio u pod i tako doveo u opasnost više osoba koje su bile ispred kabineta – piše u optužnom prijedlogu.

Husović je u pritvoru tri mjeseca zbog opasnosti od bjekstva.

On se pred sudijom za istrage, kao i pred tužiocem, branio ćutanjem. 

Portal Analitika