Politika

Beograd: Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja

Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja do kraja godine, saopštili su članovi crnogorskog pregovaračkog tima na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država članica EU.
Beograd: Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak sa ambasadorima Belgije, Danske, Finske, Holandije, kao i zamjenicima ambasadora Španije i Švedske, održan je danas u Beogradu. Crnogorsku delegaciju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a učestvovali su članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković, šefica Radne grupe za poglavlje 24 Tanja Ostojić, član Pregovaračke grupe za poglavlje 27 Saša Radulović i šefica Radne grupe za poglavlje 27 Ivana Vojinović.

Članovi crnogorske delegacije su upoznali predstavnike država članica EU sa ostvarenim rezultatima koji idu u pravcu dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Prenijeli su da je, nakon zaokruživanja zakonodavnog okvira i izgradnje institucija, Vlada fokusirana na ostvarenje vidljivih rezultata u svim oblastima koje su predmet ovih poglavlja. Istakli su da podaci sa terena pokazuju da se stanje mijenja na bolje, kako na polju temeljnih prava i pravosuđa, tako i u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje efikasan rad institucija proizvodi mjerljive rezultate.

Kada je riječ o Životnoj sredini i klimatskim promjenama, crnogorska strana je istakla da je spremnost za otvaranje tog poglavlja postignuta prije dvije godine i da je u međuvremenu, kroz primjenu usvojenih zakonskih i strategijskih rješenja, značajno unaprijeđeno stanje u oblasti životne sredine. Istaknuta je puna spremnost i posvećenost crnogorske Vlade i pregovaračke strukture da nastavi da usvaja i primjenjuje evropske propise i standarde, što ide u prilog odrednici Crne Gore kao ekološke države.

Ambasadori država članica EU su pozdravili ostvarene rezultate i prenijeli punu podršku svojih država za uspješan nastavak reformskih procesa koji će Crnoj Gori osigurati mjesto u  EU. U tom kontekstu su razmijenili mišljenje o realizaciji tehničke i ekspertske podrške u konkretnim oblastima koje su predmet poglavlja 23, 24 i 27.

Portal Analitika