Društvo

Crna Gora odlučno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje

Članovi Stalne delegacije Skupštine Crne Gore, Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu, sastali su se danas sa šeficom Stalne delegacije Skupštine Albanije u PS NATO Mimi Kodheli, koja boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori. 
Crna Gora odlučno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Ovom prilikom, učesnici sastanka su iskazali posebno zadovoljstvo na realizaciji susreta i naglasili važnost kontinuiranog unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. 

Obrad Mišo Stanišić je, u dijelu izlaganja na temu članstva u NATO, istakao da je Crna Gora spremna da pruži maksimalan doprinos implementaciji svih prioriteta Alijanse i očuvanja zajedničkih vrijednosti, ali i potvrdi punu posvećenost savezničkim naporima usmjerenim ka snaženju kolektivne odbrane i projektovanja stabilnosti van granica Sjeverno-atlantske alijanse. 

On je podsjetio da je Crna Gora od strane međunarodne zajednice prepoznata kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u kom pravcu će nastaviti sa pružanjem podrške zemljama aspirantima, snaženjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Stanišić je, u svojstvu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, gošću upoznao sa nadležnostima i djelokrugom rada radnog tijela Skupštine Crne Gore kojim predsjedava, rezultatima koje je Odbor ostvario u proteklom periodu i predstojećim planovima.

“Članstvo Crne Gore u NATO predstavlja doprinos stabilnosti i boljoj budućnosti regiona, kao i potvrdu stabilne i odlučne pripadnost pravcu euro i euroatlantskog razvoja, čije vrijednosti Crna Gora baštini, a dobrobiti vidi kroz ekonomski napredak našeg društva, kao i demokratski i ukupni razvoj Crne Gore“, istakao je Stanišić.

Genci Nimanbegu se zahvalio šefici Stalne delegacije Skupštine Albanije u PS NATO, Mimi Kodheli, na kontinuiranoj podršci evroatlantskim ambicijama naše države, ali i regiona u proteklom periodu. 
On je istakao spremnost Crne Gore da danas, kao država članica NATO, nastavi sa promocijom evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, pružajući podršku zemljama aspirantima. 

Nimanbegu je naglasiovažnost unaprjeđenja dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Albanije, posebno uvažavajući važnost jačanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu i šire, kao i njegovanja istorijskih veza dvaju naroda. 

U kontekstu iznijetog, sagovornici su se saglasili o važnosti uloge civilnog društva, kao i sloboda medija i izražavanja, koji predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski prosperitet svakog društva.

Šefica Delegacije Skupštine Albanije u Parlamentarnoj skupštini NATO, Mimi Kodheli je istakla da je, imajući u vidu savremene bezbjednosne izazove, posebno terorizam i pojavu cyber kriminala, te prijetnje bezbjednosnog karaktera, važno naglasiti značaj jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kontinuiranog dijeljenja informacija, znanja i stečenih iskustava u cilju iznalaženja najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, stabilnosti i napretka našeg regiona.

Učesnici sastanka su tokom diskusije zajednički konstatovali da region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO, kao najboljih modela za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta društva u cjelosti.

Obrad Mišo Stanišić je, u kontekstu iznijetog, potvrdio da je Crna Gora odlučno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje. 

On je istakao rezultate naše zemlje na planu evropskih integracija, kao i značajne institucionalne i pravne reforme, koje vode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Učesnici sastanka su, uz obostrano zadovoljstvo na realizaciji susreta, konstatovali nephodnost da Crna Gora i Albanija nastave sa njegovanjem prijateljskih odnosa, pružanjem uzajamne podrške i jačanja saradnje, posebno imajući u vidu važnost obezbjeđenja sigurnog ambijenta za region i šire, a time i mogućnost unaprjeđenja na ekonomskom planu.

U zaključnici je konstatovano da ovaj sastanak predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa Crne Gore i Albanije.

Portal Analitika