Društvo

Crna Gora će nastaviti da se zalaže za promociju NATO politike “otvorenih vrata”

Ministar odbrane, Predrag Bošković sastao se danas sa delegacijom skupštinskog Odbora za spoljnu politiku Republike Albanije, koju je predvodila predsjednica Odbora, Mimi Kodeli (Mimi Kodheli). Sastanku su prisustvovali i sekretar Odbora za spoljnu politiku Ina Jano, kao i novoimenovani ambasador Republike Albanije u Crnoj Gori Ridi Kurtezi.
Crna Gora će nastaviti da se zalaže za promociju NATO politike “otvorenih vrata”
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Odbora i naglasio da je bilateralni susret još jedan pokazatelj kontinuiranih ulaganja u razvoj dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje Crne Gore i Albanije. Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, geostrateškom bilansu, kao i zajedničkoj evropskoj bezbjednosti Crne Gore i Albanije. U kontekstu dosadašnjeg toka evropskih integracija dvije države, Bošković i Kodeli saglasili su se da Evropska unija ostaje najbolji okvir za uspješan nastavak reformi, dostizanje standarda i unapređenje kvaliteta života građana u svim državama Zapadnog Balkana, zbog čega je potrebno pojačati napore na putu evropskih integracija.

Govoreći o regionalnoj saradnji u domenu odbrane, ministar je istakao da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za promociju NATO politike “otvorenih vrata”, apostrofirajući snažnu podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovim integracionim procesima. Bošković je ukazao da činjenica da sada formalno sjedimo za zajedničkim savezničkim stolom, otvara nova poglavlja saradnje dvije zemlje i ukazao na značaj jačeg povezivanja i nalaženja zajedničkih odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove.

Na kraju razgovora Kodeli je zahvalila ministru Boškoviću na dobrodošlici i istakla da Crna Gora i Albanija moraju nastaviti intenzivnu i otvorenu saradnju kao evropske zemlje i partneri u NATO, jer se jedino tako možemo suočiti sa izazovima današnjice i garantovati zajedničku sigurnost naših građana.

Portal Analitika