Sci/Tech

Posljednja Hokingova poruka uznemirila mnoge

Slavni britanski naučnik Stiven Hoking upozorio je u svojoj posljednjoj, posthumno objavljenoj knjizi da su nauka i obrazovanje širom svijeta “danas u opasnosti više nego ikada prije”.
Posljednja Hokingova poruka uznemirila mnoge
Agencije, N1Izvor

U knjizi “Kratki odgovori na velika pitanja”, koja je danas predstavljena u Londonu, stoji da su, kako je rekao Hoking, dva događaja iz 2016. godine izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD i referendumska odluka Britanaca da izađu iz EU, dio “globalnog revolta protiv stručnjaka, uključujući naučnike”.

Priznajući da nauka tek treba da ponudi odgovore na velike izazove za čovječanstvo - klimatske promjene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, krčenje šuma i degradaciju okeana, Hoking je apelovao na mlade ljude da “gledaju u zvijezde, a ne dolje”.

“Pokušajte da date smisao onome što vidite i pitajte se što omogućava postojanje univerzuma. Važno je da ne odustanete. Oslobodite svoju maštu. Oblikujte budućnost”, piše u posljednjoj Hokingovoj knjizi.

Jedan od najcjenjenijih naučnika današnjice umro je u martu u 76. godini. Decenijama je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze, koristio je invalidska kolica, a govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Portal Analitika